BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Mednyánszky kétlelkűsége
Dátum: 2011. november 6., vasárnap, 12:21

                                  Mednyánszky a Virág-galériában

Szombat, november 5, egy nappal a ruszkik bevonulása (ennek gyászünnepe) után az úri közönség itt adott egymásnak randevút. (A galéria – kivételesen – este nyolcig van nyitva.) Nekem: fél év után először kultúra, dőzsölés a legjobb Mednyánszky képek között, nemcsak az Inas, a Verekedő, meg a háborús képek, hanem a dunai (Dunajszki) dolgok, Öreg rabbi, (kétszer) Olvadás, Öreg és fiatal férfi.

Mednyánszky kétlelkűsége: egyfelől a századforduló falusi idillje (na, nem egészen), másfelől a misztikus tájak, a társadalom elesettjeinek döbbenetes – metafizikai sűrűségű – képei. Ezek voltak többségben (magángyűjteményekből összerakott, istenien rendezett kiállítás) – nagyon feljött a Virág-galéria, egy vagyon csak e képek biztosítása, meg a két pinceszint kiépítése – szerintem a szomszéd házak pincéit is megvették, márványpadló és nagy falfelületek.

Közönség 35-50 között a többség, értelmiségi nők fura cuccokban, yuppie-k, öreg Lipótvárosiak – elidőznek. A többség fiatal, jó volt köztük lenni.

Egy-egy transzcendens kép – Hóolvadás, vagy a Vaskapu lenyűgöz.

Kállai Ernő írta meg először a festő depresszív – kétlelkű – kínlódásait: báróként zsákhordó Rómában (nem jött meg az apanázs), de megismerte az életnek azt az oldalát is. Légiónyi emberen segített. Bécsben halt meg. (Felvidékről indult…)

Érdekes, 2003-ban volt a Nemzeti Galériában a nagy retrospektív tárlat (szlovák-magyar együttműködés részeként) – olyan, mintha tegnap lett volna. Ez most izgalmasabb, mert a legjobb képekre koncentrált. Háát, nagyon jó volt.

powered by alma

2011-11-06 12:21:17 | Permalink | Kommentárok(0)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Minden állítás tagadás is egyben."
Benedictus De Spinoza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ