MAnökken ProlEtarZ - Természeti népek antropológiája: a hangszerboltos csávók
Dátum: 2010. március 27., szombat, 17:53
A hangszerboltos (vagy egyes helyeken: gitárboltos) csávó, mint olyan.

Na jó, lehet srác, ürge, szivar vagy fiú is, de egy valami sosem - a p-vel kezdődő és asi-ra végződő szó...

Természeti népek antropológiája: a hangszerboltos csávók

A hangszerboltos (vagy egyes helyeken: gitárboltos) csávó, mint olyan.

Na jó, lehet srác, ürge, szivar vagy fiú is, de egy valami sosem - a p-vel kezdődő és asi-ra végződő szó, mert a hangszerboltos csávó láthatatlan a pasi szót használó Mayo Chix márkájú ruhákat vagy Cosmopolitant viselő nőneműek számára. Életterük is különböző, valamint a hangszerboltos csávók nem rendelkeznek olyan attribútomokkal (jó lakás, jó kocsi, jó egzisztenicia, jó állás, jó kapcsolatok és/vagy ígéretes politikai karrier), amivel fel tudnák kelteni az e csoportba tartozó nőneműek figyelmét.

A hangszerboltos csávó általában műszaki végzettségű, vagy ha nem is végzett, de hallgatott egy-két évet villamosmérnöki, vagy matematika szakon, és munkája során általában megbízhatóan mindig ugyanazt a szürkére mosott pamutpólót viseli, amit hidegebb napokon feldob egy kockás inggel. Szőrzete változatos lehet, a metálos áll-szakálltól a ferencjóskás körszakállon át egészen a teljesen simára borotvált változatig. Van valami azonban, ami a csoport egyedeinek 99%-ra jellemző: a hosszú haj. A hosszú hajat 100-as IQ alatt csak úgy simán, lógatva, 100 és  130-as IQ között lófarokban, afelett pedig ismét kibontott állapotban viselik.

Csordákban élnek és dolgoznak (kivéve az éjszakákat, amelyeket rendszerint egyedül töltik). Általában két-három hasonló korú kollégával múlatják az időt, faragják szóvicceiket és alázzák a betévedő, életük első vagy második hangszerét megvásárolni próbáló mazsolákat. Koruk jellemzően 20 és 35 év közötti. Sok köztük a befutásra váró, esténként komolyan felszerelt próbateremben próbáló és több órát gyakorló amatőr vagy félprofi rockzenész. Klasszikus zenei műveltséggel ritkán rendelkeznek, kizárólagos műfajuk, melyben alkotni szeretnek az a rock, grunge és/vagy a metál. Sokan meglepően jól játszanak hangszerükön, amit néha meg-meg villantanak (lásd mint fent: mazsola-alázás).

Kommunikációs képességeikben nagy eltérések lehetnek: az egészen hallgatag basszusgitárosoktól kezdve a szószátyár szólógitárosokig ezernyi változatuk fellelhető. Közös tulajdonságuk azonban a szóviccekhez való  különleges vonzódás és annak gyakori alkalmazása. Illetőleg az is megfigyelhető, hogy bármennyire is eltérőek lehetnek kommunikációs képességeikben, és bármelyikükkel is állunk szóba vásárlás címén, egyvalamiben mégis biztosak lehetünk: abban, hogy át fognak bennünket verni. Viszonylagos tájékozottságukat a hangszerek és valós piaci áraik terén arra használják, hogy becsapják az ilyen tájékozottsággal nem rendelkező, utcáról betévedő földi halandókat. Bizonyos mennyiségű vásárlás után az egyszeri ember is megtapasztalja: aki hangszert (gitárt, erősítőt) hangszerboltban vásárol, az sikeres ember nem lehet.

Szókészletük és az általuk használt grammatika a köznyelvitől eltérő. A velük való kommunikációhoz nem árt néhány igét megismerni az általuk használt jelentésben is: pl. "nyomatja", "csapatja", "tolja" (ez kábé mind ugyanazt jelenti, de köznyelvre egy szóval szinte lefordíthatatlan), "van húzása", "megjön az alja/teteje", "megdörren", "csilingel (a magas)". És néhány speciális jelzős szerkezetet: "custom shoppos", "kőris/éger/mahagóni test", "rózsafa/natur/jávor fogólap", "testen átmenő húrozás", "nagy sustain", "csöves hangzás". Van néhány elterjedt szólás is: pl. "kézben van sound", vagy "erotikus a hangzása" (ba...a a fülemet). Amennyiben ezeket mind be tudjuk sűríteni az első három mondatunkba (az általunk keresett hangszer vagy egyéb zenei eszköz viszonylag pontos megnevezése mellett), akkor esetleg van rá némi esély, hogy nem vernek át bennünket (olyan nagyon), hanem egyenrangú félként tekintenek ránk. Minden más esetben azonban végünk van, mint minden olyan alkalomkor, amikor az eladó jóval többet beszél kijelentő mondatokban, mint a vásárló.

Mindazonáltal a hangszerboltosi lét korántsem egy végleges, inkább egy köztes állapot, melyből különféle fejlődési utak erednek a jólmenő vállalkozói, a jólmenő tribute-zenészi és a jólmenő közalkalmazotti lét felé. Egyes elszigetelt esetekben a közgazdasági pálya is megnyilhat előttük, azonban az erre vonatkozó feljegyzések megbízhatósága meglehetősen kérdőjeles, így ez az eshetőség hibahatáron belüli.

A csoport tagjait a közeljövőben meglátogatni/felkeresni óhajtóknak pedig végezetül álljon itt egy jó tanács: hangszer kipróbálásnál eszükbe se jusson a Nothing Else Matters/Little Wing/Stairway to Heaven vagy a jól ismert Richard Clayderman dal taktusait játszani.

-S-

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
leslie 2010-03-30 12:50 | Válasz erre | #3
kösz

mapez 2010-03-28 22:53 | Válasz erre | #2
konzultálj a gitárosunkkal madoval, attilahun2003@yahoo.de

leslie 2010-03-27 18:55 | Válasz erre | #1
Hmmm. Nem árt tudni erről is.
Én épp mostanában akarok elkezdeni gitározni. Akkor - kezdőként, "mazsolaként" - hol vegyek gitárt, hogy ne b@sszanak át?

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Azok a nők, akik azt hiszik, hogy a férfiakat a hasukon keresztül lehet megfogni, egy jó arasznyit tévednek."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ