MAnökken ProlEtarZ: klipforgatás Kovácséknál
Dátum: 2010. április 1., csütörtök, 1:44
Csókolom, ittvagyunk, megjöttünk. Hanyasba, 19? Rendben. Parkolóhely van? Szentkirályi, jobbra, buszsávban, igen, most jobbra. Oké, itt meg is állhatunk. Hó esett, nem kell jegy. Na jó mégis. Addig mi feldobjuk a dobot. Hanyas csengő? Nyomjad, nyomja

klipforgatás Kovácséknál

Csókolom, ittvagyunk, megjöttünk. Hanyasba, 19? Rendben. Parkolóhely van? Szentkirályi, jobbra, buszsávban, igen, most jobbra. Oké, itt meg is állhatunk. Hó esett, nem kell jegy. Na jó mégis. Addig mi feldobjuk a dobot. Hanyas csengő? Nyomjad, nyomjad.

 Mi vagyunk, engedjetek be. A negyedikre föl? Ez komoly? Lift van? Kisebbet nem tudtak volna beszerelni? Mert ezt csak magányos kutyasétáltatásra tervezték. Nem baj, megvan a haditerv, egy ember beszáll, azt körbeépítjük cuccal, sőt, még foghat is valamit a kezében, majd a könyökével nyomja meg a gombot. Ti pakoljatok, én előremegyek a lépcsőn a lábdobbal, meg a sráccal. Szia, szevasz. Hú, ez még csak az első emelet volt? Na végre. Folyosó végén balra.

Halihó, mi újság? Hú, de sokan vagytok. Előszoba, hall, kinek, hogy tetszik, alján decens zöld linóleum. Pont ilyen volt nagymuternél is, szinte érzem az öregasszonyszagot. Jobbra konyha, benne salgo gáztűzhely, a három-rózsás, gyermekkorom kedvenc szereplője. Előre egyenesen meg a nagyszoba, leterítve fekete lepellel, sőt, az egyik oldalfal is, oldalt körbe lámpák, és két kamera, és legalább 10 ember. Húbaze. Itt valami komoly dolog van készülőben, a gázkonvektor is el van takarva szépen valami feketével. Aztán még beesik pár ember, ja, őket már ismerem, ők a zenekar többi része. Vagyis az áldozatok. Mert hogy itt valami lesz. A sok fekete posztón célba veszik ezeket az embereket, leterítik, kipreparálják és bedigitalizálják, hogy legyen belőlük valami egészen más, és ne hasonlítsanak élő, egyszerű emberekre. Ez nem olyan lesz, mint a napszemüveg, amit felveszel a Siófoki diszkóban. Ez valami más lesz. De mi?

Baz', fogalmam sincs. De mindjárt megmondják. Na a koncepció az, hogy először sminkeletlenül álltok és csináltok valamit a hangszerrel. Aztán meg a lányok sminkkel állnak és csinálnak valamit a hangszerrel. (Jól hangzik. Főleg a "valamit" része. Ez némiképp egy kis határozatlanságot szokott kölcsönözni a mozdulatoknak. Mármint a közönséges földi halandók esetében.) Mindenki egyenként áll a gépek elé. Ez jó, ezt csináld. Ezt már ne csináld. Okés, de ne ennyire. Most kicsit jobbra. Most kicsit magadnak hátra. Mondom magadnak. Jó, oké, most a gitáros jöjjön be. Most csinálj úgy, mintha unnád. Jó, de azért ne und! Jó oké, most a lányok sminkben, aztán a gitáros, és csak utána a dobos. Merthogy a dobot fel kell építeni ide. És nem imitálunk, üss oda bátran Kori. (A szomszéd biztos nagyothall, vagy nincs otthon ilyenkor, a lenti lakó meg már múlt szombaton kiköltözhetett, mert nem rúgja be senki az ajtót anyázva, mire Kori háromszor végigjátsza a Diszkréten élvezzt.)

Közben megjön a lakás tulaja, illetve a főbérlő. Kicsit megszeppenve áll a sok hangszer és ruha és elektromos kütyü-tartozék között. Szevasz, hátte? Én vagyok a főbérlő. Ja, akkor szevasz. Engedékenyen szabaddátesszük a kisszobát, hogy addig is meghúzhassa valahol magát. Nem sértődik meg, sőt, érdeklődve figyeli amint Karvával épp fehérre festjük az arcunkat, meg a fürdőszoba kövét. Írigylem az idegeit. Kori közben felpróbálja a piacos-susogós fehér melegítőjét. Mado fehér női trapéz-szárú melegítőben és fehér hosszúujjú pólóban. Közben kétszer előadja a Love Me Tender-t. Karva is trapézban lengedez, hozzáillő speed-diszkós rövid felsővel. Súg cicanaciban fest. Jól fest, már ami az arcát illeti, már majdnem teljesen tök homogénnek tűnik. Félszemmel bandzsítva és a homályos megvilágításban legalábbis. Amint mi csajok magunkkal végeztünk, kezelésbe vesszük a srácokat. Kicsit néha ellenkeznek. Ellenkezni próbálnak. De könyörtelenül fehérre festünk minden kilógó testrészt. A hajunkra is fehér spré kerül. A bőrre nedves szivaccsal felvihető színházi testfesték. Több rétegben kell felvinni, akkor fed igazán. A hangszerekre is kerül valami fehér. Fehér A4-es papír. Közben befut Zaza is, egy lánnyal. Lepacsiz mindenkivel.

Gyerekek, jelenés van, gyí, kamon! Mindenki egyenként. Most hangszerek nélkül. Forog! Csak mozogjatok valamit. Most oldalról. Most felülről. Most kicsit oldalról és kicsit felülről. Közben mi vetítünk. Most hátulról. Most tánc. Most úgy, hogy mind a négyen látszódjatok. Na jó, így mégse. A legjobb dolog, ha rád vetítenek, hogy te nem látod, hogy a többiek min röhögnek. Pont úgy, mint az életben. Ezt kifejtenéd? Nem. Inkább megeszem a benzinkutasszendvicset. Vagy a műlekváros croissont. Meg egy kis fehér festéket. Rá ice- teát iszom, az aszkorbinsavtól csikorog a fogam. Lassan vége. Vége? Na még egy ilyet, hogy... Meg egy olyat, hogy... Oké, szerintem ennyi, végeztünk!

 

Végeztünk? Egy fenét végeztünk, hullik minden mozdulatnál rólam a mész. Ki a kád fölé hajolva, ki a mosdókagylóba, próbál valami befogadható kinézetet varázsolni magának, eltüntetni a vakolatot nagyjából. A hajra sapka kerül, azzal nem vacakolunk. A szakemberek is csomagolnak. Megígérik, hogy segítenek lecuccolni, milyen kedvesek. Hű, de bonyolult elcsomagolni ezt a sok nedves pékruhát. Meg a dobot, meg a mindent. Meg a lecipelni. Meg a jóédes. A liftet megint telepakoltuk, megyek egy kört gyalog is. Enni, ugyan még nem sokat ettem ma, de a testedzés fontos. Főleg, hogy megint a lábdobot viszem. Szép kerek.

Odalent lepacsizunk a megmaradt két szakemberrel, aztán húzunk el. Fontos dolgunk van mindahányunknak. Még ki kell pakolni a próbateremnél a dobot, aztán meg vár ránk a rántotthús és az uborkasaláta.

Az élet nem csupa művészi absztraháció. Nagyon nem.

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
mapez 2010-05-18 22:16 | Válasz erre | #13
s máris újabb 200, ami nyilván az itteni muvesz-vilag.hu-s cikknek is köszönhető

élet 2010-05-17 21:14 | Válasz erre | #12
nem rossz!:)

mapez 2010-05-14 01:37 | Válasz erre | #11
1600-on túl a diszkréten élvezz klipjének a nézettsége, ollé
http://www.youtube.com/watch?v=1AsSxYJoP6I

mapez 2010-04-18 14:13 | Válasz erre | #10
guhaha :)
és az élő nem érdekel? ápr. 22-én koncert?

leslie 2010-04-16 08:27 | Válasz erre | #9
a vizuális tartalom még a szám címénél is dögösebb:)

mapez 2010-04-16 03:11 | Válasz erre | #8
s a vizuális tartalom hogy tetszik?

élet 2010-04-14 20:08 | Válasz erre | #7
dögös cím:)

mapez 2010-04-14 14:44 | Válasz erre | #6
Manökken Proletarz - Diszkréten élvezz
Album: Diszkréten élvezz (2009)
www.mapez.hu

Rendezte, animáció: Lóránt Demeter
Operatőr: Tiszeker Dániel

Manökken Proletarz second official music video
http://www.youtube.com/watch?v=1AsSxYJoP6I

leslie 2010-04-05 12:08 | Válasz erre | #5
Húúú, b@sszus, akkor most rendesen kidőltetek az ünnepekre. Remélem, hamarosan felépül mindenki és grata a sikeres fellépéshez! Szabad tudni, ki irogat itt a nevetekben? Az énekesnő vagy valaki valamilyen hangszeren?

mapez 2010-04-03 13:04 | Válasz erre | #4
Köszi! Jól sikerült a tegnap! A hangulat jó volt, kicsi klub vidéken, nem sok ember, de volt egy szülinapos, mi meg végkimerülésig játszottunk: a dobosunk hozta roadnak Tüdő Gyulát, engem meg Mister Hurut kapott el erősen a végére a füstben.

Elvileg készültek képek, de még nem jutottak el hozzánk.

leslie 2010-04-02 08:28 | Válasz erre | #3
Látom az oldalon, hogy fönn van a koncertetek és új dobos is lett! Kalappal hozzá..!

mapez 2010-04-01 14:09 | Válasz erre | #2
mar csak a végső simítások vannak hátra, remélem a nyuszi megtojja nekünk a véglelges változatot

élet 2010-04-01 10:46 | Válasz erre | #1
Jól ír, aki ezt a blogot írja, elismerésem! Ez a klip, amit most készítettetek, kb. mikorra készül el, lehet előre tudni, melyik tévéadó fogja játszani?

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Ha regényt akarok olvasni, írok egyet."
Benjamin Disraeli
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ