Egy film, aminek szaga van
Dátum: 2010. április 21., szerda, 12:12
Kicsit nosztalgiáztam: újra megnéztem DVD- az 1998-ban készült, csodálatos brazil filmet: a Központi pályaudvart. Most is megkönnyeztem a végét.

A film egy road-movie, főszereplője Dora (Fernanda Montenegro bámulatos, rengeteg nemzetközi díjjal joggal jutalmazott alakításában), a nyugdíjas tanárnő, aki a Rio De Janeiró-i főpályaudvar egyik zugában pénzért leveleket ír az írástudatlan átutazóknak. Amiket aztán soha nem ad postára, de hazaérve remekül elszórakoznak a levelek tartalmán szintén ex-tanárnő barátnőjével, s mint a végzetet eldöntő teremtmények, kényük-kedvük szerint döntik el a levelek sorsát: a levél a szemétbe menjen vagy az asztal fiókjában pihenhet, ahol még bármi megtörténhet vele.
Egy nap a 9 éves Josue és édesanyja írat levelet Dorával – a fiú apjának, akit felesége otthagyott, de most mégis látni szeretné. A levél megírása után pár perccel Josue anyját elüti a busz. Dora a lelkifurdalástól vezérelve hazaviszi magával a fiút. De megszimatolja az üzletet is: jó pénzért eladja a kisfiút gyerekkereskedelemmel foglalkozó embereknek, lelkiismeretét azzal nyugtatva, a fiú jó helyre kerül majd. És a pénzből rögvest új tévét evsz magának. De barátnője rájön, mit tett és kérdőre vonja és megvilágítja: a vevők szervkereskedéssel foglalkozó gyilkosok. Így Dora visszamegy a helyszínre és elmenekíti a fiút és most már ketten menekülnek el a városból és Josue apja keresésére indulnak egy autóbuszon és ezzel megkezdődik kettejük mulatságos, emberi és megható kalandja.

Nem tudom másként írni: ennek a filmnek SZAGA VAN. A szó legjobb, legnemesebb értelmében véve. A szereplők szinte lejönnek a vászonról, körülvesznek minket: az egész mozi annyira emberi, annyira belénk mászik, hogy szinte észre sem vesszük, de máris belecsöppentünk a filmbe, Brazília forgatagába, ott zötykölődünk a tömött járműveken, sétálunk a pályaudvar forgatagában, együtt lélegzünk a szereplőkkel és végig nevetjük-könnyezzük ezt a gyönyörű csodát, amit csupa nagybetűvel írva úgy hívnék: FILM. – A legjobb fajtából.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2010-04-25 19:18 | Válasz erre | #2
:-)

leslie 2010-04-22 18:52 | Válasz erre | #1
ezt a mozit anno én is láttam, és valóban baromi jó, nagyon tetszett és a főszereplő színésznő alakítása csillagos ötös!

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„ Az igazak álma! Az igazaknak nem volna szabad aludniuk."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ