A korrupció káosza
Dátum: 2010. április 28., szerda, 13:25
Itt van újból egy remek filmcsemege Brazíliáról: az Elit halálosztók. Ebből kiderül, hogy lehet a korrupciót oly magas fokra emelni, hogy teljes legyen a zűrzavar és abból legyen az igazán nagy baj, ha a rendszerbe bekerül egy tisztességes ember.

A 2007-ben forgatott holland-amerikai-brazil filmben két gyerekkori barát csatlakozik Rio de Janeiro-ban a brazil rendőrséghez, majd annak elit katonai, kommandószerű alakulatához. És nem kell sok idő hozzá, hogy lássák, igazi korrpuciós fészekbe csöppentek. A rendőrök mindenért pénzt szednek: a drogdílerektől, hogy békén hagyják őket, az üzletektől védelmi pénzt, a parkolásért, azért, hogy büntessenek vagy azért, hogy ne büntessenek, azért, hogy dolgozzanak, vagy épp azért, hogy ne dolgozzanak. Szinte mindenkinél van fegyver, főleg a drodkereskedőknél, így a rendőrök úgy gondolják, legalább nem bagóért viszik minden nap vásárra a bőrüket. A mohóság egyre nagyobb méreteket ölt, de mindenki mindenhonnan pénzt szed így egymásnak keresztbe szerveznek az illetékesek: az egyik védelmi pénzt kér, míg kollégája is követeli a szegény boltoson ugyanezt, egymással nem osztozkodnak, csak keresztbe tesznek a másiknak, ahol tudnak, így a fejetlenség teljes. S mindenki korrupt: a beosztottakól a főnőkökig egyetemben. S csak az okozhat gondot, ha olyan ember kerül közéjük, aki tisztességes.A két jóbarát ilyen: tényleg megpróbálják felszámolni a helyi maffiahálózatot, míg közben a kollégák csak pénzre és statisztikára mennek: ha gyilkosság történik, a hullát egész egyszerűen átcipelik egy másik körzetbe, így nem kell nyomozni az ügyben és a statisztika is mehet az így elégedett főnökök felé. (No persze a másik körzet meg visszacipeli a hullákat, így megy ez a ping-pong végeláthatatlanul, s bűnügyek felderítésével meg senki nem akar foglalkozni). Sokszor nem marad más út, mint a téboly. Vagy a halál.

Izgalmas, pergő, megdöbbentő filmet készített José Padilha, az Isten városa című Oscar-jelölt mozi forgatókönyvírója, aki értelemszerűen itt átült a rendezői székbe és a filmet nézve sokszor nem tudtam, sírjak vagy nevessek. Egy értelmetlen, átláthatatlan, korrupt káoszról a film, ami nem fikció, hanem maga a brazil valóság, sajnos, ahol a bűnüldözők kezéhez nem kevesebb vér és szenny tapad, mint  a bűnözőkéhez. Döbbenetes, reménytelennek tűnő valóság Brazíliából. Kihagyhatatlan és elgondolkodtató műremek.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2010-05-04 11:22 | Válasz erre | #2
Hajrá!:)

leslie 2010-05-01 13:27 | Válasz erre | #1
Tetszik a trailer, állat film lehet. Utánanézek.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ A halál nemcsak az élet vége, hanem az élet orvossága is. Sehol sem lehet olyan jól kinyújtózkodni, mint egy koporsóban"
Tillier
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ