A korrupció káosza
Dátum: 2010. április 28., szerda, 13:25
Itt van újból egy remek filmcsemege Brazíliáról: az Elit halálosztók. Ebből kiderül, hogy lehet a korrupciót oly magas fokra emelni, hogy teljes legyen a zűrzavar és abból legyen az igazán nagy baj, ha a rendszerbe bekerül egy tisztességes ember.

A 2007-ben forgatott holland-amerikai-brazil filmben két gyerekkori barát csatlakozik Rio de Janeiro-ban a brazil rendőrséghez, majd annak elit katonai, kommandószerű alakulatához. És nem kell sok idő hozzá, hogy lássák, igazi korrpuciós fészekbe csöppentek. A rendőrök mindenért pénzt szednek: a drogdílerektől, hogy békén hagyják őket, az üzletektől védelmi pénzt, a parkolásért, azért, hogy büntessenek vagy azért, hogy ne büntessenek, azért, hogy dolgozzanak, vagy épp azért, hogy ne dolgozzanak. Szinte mindenkinél van fegyver, főleg a drodkereskedőknél, így a rendőrök úgy gondolják, legalább nem bagóért viszik minden nap vásárra a bőrüket. A mohóság egyre nagyobb méreteket ölt, de mindenki mindenhonnan pénzt szed így egymásnak keresztbe szerveznek az illetékesek: az egyik védelmi pénzt kér, míg kollégája is követeli a szegény boltoson ugyanezt, egymással nem osztozkodnak, csak keresztbe tesznek a másiknak, ahol tudnak, így a fejetlenség teljes. S mindenki korrupt: a beosztottakól a főnőkökig egyetemben. S csak az okozhat gondot, ha olyan ember kerül közéjük, aki tisztességes.A két jóbarát ilyen: tényleg megpróbálják felszámolni a helyi maffiahálózatot, míg közben a kollégák csak pénzre és statisztikára mennek: ha gyilkosság történik, a hullát egész egyszerűen átcipelik egy másik körzetbe, így nem kell nyomozni az ügyben és a statisztika is mehet az így elégedett főnökök felé. (No persze a másik körzet meg visszacipeli a hullákat, így megy ez a ping-pong végeláthatatlanul, s bűnügyek felderítésével meg senki nem akar foglalkozni). Sokszor nem marad más út, mint a téboly. Vagy a halál.

Izgalmas, pergő, megdöbbentő filmet készített José Padilha, az Isten városa című Oscar-jelölt mozi forgatókönyvírója, aki értelemszerűen itt átült a rendezői székbe és a filmet nézve sokszor nem tudtam, sírjak vagy nevessek. Egy értelmetlen, átláthatatlan, korrupt káoszról a film, ami nem fikció, hanem maga a brazil valóság, sajnos, ahol a bűnüldözők kezéhez nem kevesebb vér és szenny tapad, mint  a bűnözőkéhez. Döbbenetes, reménytelennek tűnő valóság Brazíliából. Kihagyhatatlan és elgondolkodtató műremek.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2010-05-04 11:22 | Válasz erre | #2
Hajrá!:)

leslie 2010-05-01 13:27 | Válasz erre | #1
Tetszik a trailer, állat film lehet. Utánanézek.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Aki sohasem követ el esztelenséget, korántsem olyan bölcs, mint ahogy gondolja."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ