Isten érett korbácskája: Búcsújáró
Dátum: 2010. május 5., szerda, 12:43
Szörényi Levente idén végleg elbúcsúzik? Most azt mondják...


Év végén a Sportarénában újabb könnyes pá-pá várható...  Jegyek itt rendelhetők: http://www.eventim.hu/portal/hu/zene/bluse_country_nepzene/hattyudal-szorenyi-levente-eletmu-koncert-jegyek/72895/  Kicsit szkeptikus vagyok, bocs, pedig lánykorom egyik legnagyobb idolját cikizem most ezerrel ;-)). De annyiszor volt már végső, legutolsó, legeslegutolsó búcsúkoncertjük, hogy nehéz komolyan venni ezt a december 28.-ára már most meghirdetett műsort. Nemrég töltötte be Szörényi a 65. születésnapját, ami még egyáltalán nem kötelezné a színfalak mögé takarodásra, hiszen a Rolling Stones
is  nyomja szinte évente. Van, aki őket fikázva megjegyzi, hogy kár is, hogy nem mentek nyugdíjba, már nem szól olyan szőrborzolóan fényesen Mick Jagger, már nem tépik annyira jól a húrokat a megkövesedett ujjak. Hát nekem legyen mondva - két éve iszonyat fergeteges hangulatot prezentáltak az öregfiúk a Népstadion ütött-kopottságában. Abban az évszázados hőségrekordban!!(én is jégakkukat pakoltam magamra este kilenckor, hogy kibírjam :-DDD.) Amikor 1995-ben először itt jártak - szintén a Népstadion falai között - lezuhogott ránk az ég: szinte végig özönvízben játszottak és mezítláb tapicskoltak a térdig érő vízben. Nem tudom, oldották meg áramütés nélkül, de zavartalanul és zseniálisan végigjátszották a több, mint két  órát egyhuzamban akkor is.  Szarrá áztunk sok-sok ezren de még egyszer végigcsinálnám ugyanígy értük!

Leonard Cohen hetvenhárom elmúlt, megint bejárja a világot (októberben Pozsonyban lép fel, itt lehet jegyet rendelni: http://www.worldticketshop.hu/zene/leonard_cohen_jegyek), és Pesten nemcsak ő hullott térdre előttünk de lélekben mind a tízezer rajongója is előtte. Szóval a kor nem kizáró tényező - bár, mondjuk harminc-negyven éve épp ezek, a fiatalság pimasz lázadásával berobbanó srácok hitték volna el legkevésbé, hogy agg korukban is őértük csápol a fél világ majd.

Az Illés búcsúkoncertjén jómagam is ott szomorkodtam - azon a legelsőn, amit tényleg vér- és könnykomolyan vettem a régi BS-ben - valamikor huszon sok éve. Aztán a természet is elkezdte a maga kegyetlen munkáját, szelektálva közülük Pásztoryt, a dobost és Illés Lajost, az alapító atyát. Ezek tragikus események, meg is gyászoltam őket illően.  De most megint egy újabb hattyú halála jön - Hattyúdal is a címe - ami biztos nagyszabású, megható lesz meg minden, csak nekem már annyira nem megrázóan fájdalmas ezek után.
Búcsúzni csak egyszer lehet igazán! Vagy ahogy a nemrég szintén elment Popper Péter tanácsolta  szerelmi szakításra: lehetőleg egy rántással húzzuk ki a fájó fogat, aztán kicsit dögöljünk bele a fájdalomba, de a sajgás után épülhessünk fel újra. Ám az, hogy naponta húzkodunk rajta és élvezkedünk a szenvedésben, na, az tényleg nem kóserság-babaság. Valahogy Illésék - a megmaradtak és a nagyon erőszakos producerasszonyuk - inkább ebbe a "kicsit elmegyegetünk" stílusba fagytak bele, mint annyi sok retrohullámon szörfölő nagy öreg (vagy annak nyomokban látszó izé) itthon...

Persze, Szörényi - kinek húsz éve hallható politikai nézetei tőlem fényévekre állnak és kicsit felül is írják a régi, annyi mindenkinek reményt adó munkásságát -  klasszikus nagyság, minden akkori dala megfog ma is és szép emléket idéz (én érte rajongtam, nem a Tiniként körbeimádott Bródyért).Olyan szabadságmorzsákat adott társaival együtt, amikkel valahogy kihúztuk az kádári fullasztó megalkuvás sivatagát. Mert haláláig és utána is érdeme(ük) lesz, hogy helyettünk lépett ki a fénybe, helyettünk kiabált, tiltakozott, lázított. Ezt megköszönöm és azért sok sikert!
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2010-05-08 18:14 | Válasz erre | #4
Na, jól megkapták tőled Illésék a magukét:)

Let it be 2010-05-06 18:18 | Válasz erre | #3
Hát Illésék sokszor bekorpásodtak, valóban.
Tény, hogy a Geszti üzletember és keres máshogy is jó vastagon - a többi meg "csak" zenész, akinek ez jut. Én egy KEX-koncertért bárhová elmennék - náluk is van halott sajnos - de a Baksának eszébe nem jutna soha látványosan megistenülni, amit nagyon tisztelek. És a Lennont se támasztja fel senki :-(((, ő lenne a másik, akiért bárhová, bármennyiért.
Ha szereti a zenét valaki és megy is neki - csinálja, ahogy a fenti két külföldi példám és vigyék le vízszintesen a színpadról, addig élvezze! Az belefér, semmi baj: Cohen papa is őszöregen állt ki és szétkaptuk érte az Arénát. De ez a csikicsuki nagyon óvodás tempó - bebújik a függöny mögé és azt hiszi, hogy nem látjuk??? És sokat kicsengetve a jegyért majd megint örömködünk?
Sajnos az új Istvánjuk is pocsék lett - így tényleg visszavonulhatnának meditálni a régi dicsőségen, ha ennyire elfogyott a muníció már...

leslie 2010-05-05 22:23 | Válasz erre | #2
Nem is tudom, ki mondta:"Van az az összeg, amennyiért korpás a hajam." Na, valami ilyesmi.

leslie 2010-05-05 22:22 | Válasz erre | #1
Régi bevált fogás ez a búcsúzkodás, nem tudom, volt-e olyan zenész, aki csak egyszer tette volna meg, tényleg csakis egyszer. Nem akarok hülyeséget írni, meg más magasság(?), de Geszti tényleg megcsinálta az együtteseit, futtatta pár évig majd tényleg befejezte minddel, mindig jó időben, s akkor, mikorra mondta, de ezek nem évtizedes történetek. Csak eszembe jutott. Na, ugye a pénz nagy úr, ki ne csábulna el egy újabb búcsúra? Kérdés, hányszor van pofájuk ezt eljátszani a rajongókkal. Meg mi fontosabb: az adott szó vagy egy szép kerek összegű ajánlat?
Utóljára módosítva: 2010-05-05 22:24

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Aforizmák
„ A dicséretek visszautasítása: az a vágy, hogy kétszer dicsérjenek meg."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ