A tűz martaléka
Dátum: 2010. május 9., vasárnap, 23:35
Sok jót olvastam a filmről és igaznak bizonyult: A tűz martaléka tényleg egy gyönyörű, emberi mozi. A rendező a kiváló dán Susanne Bier, aki eljutott Hollywoodba és az szerencsére nem rontotta el.

Sok más filmet láttam már korábban Bier-től, a Testvéred feleségét, a Hogy szeretsz?-et (imádom) és az Esküvő után-t. Ez a mozi 2007-es munka, a főszerepben Halle Berryvel, aki nagyon jó a filmben és aki még őt is lemossa, az Benicio Del Toro.

Az alapsztori annyi, hogy Halle Berry egy értelmetlen véletlen folytán elveszti férjét, akik egyébként David Duchovny alakít: tökéletes házasság volt, tökéletes férjjel, két gyerek van, egyik szebb, mint a másik. Del Toro a tökéletes férj legjobb (és jóval tökéletlenebb) barátja, aki drogos és a feleség nem szereti, hogy a férj hozzá járkál, szinte gyűlöli a barátot, sőt, nem is csak szinte. Aztán a haláleset után egyre közelebb kerül egymáshoz az összetört feleség és a barát, s ha ezt egy amerikai rendező csinálta volna, akkor sejthetjük, mi a sztori vége, de Bier itt is megmaradt európai rendezőnek és a sztori ennél sokkal összetettebb lett és szerencsére és más, jóval fontosabb irányok fele megy el.



A mozi nagyon emberi, sokszor mikroszkopikusan mutatja be a szereplőket, gyakran látjuk közelről a színészek szemét, vagy épp tarkóját, vagy a kezét, amint a fülét simítja végig, szóval a rendezés és színészvezetés remek, aprólékos, finoman, érzékenyen kidolgozott. És Berry nagyon jó, csak Toro még nála is jobb. Szinte lesétál a vászonról és közénk lép. Ez a férfi nem jóképű, de mégis olyan karizmája van, hogy csak na. Döbbenetesen jól játszik, lemos mindenkit a vászonról.

A filmet pedig mindenkinek ajánlom, aki szereti, az emberi, érzékenyen bemutatott történeteket. Ami olyan, mint az élet. Aminek van gondolatisága, mondanivalója. Ami egész egyszerűen csak tartalmas és jó.  És ez jóval több, mint "csak".

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2010-05-11 10:58 | Válasz erre | #2
Jó a kérdés: a történet szerint egyszer leég a családi garázs és sok kedves tárgy odavész a tűzben és akkor a férj azt mondja: nem kell búsulni, mert ezek csak tárgyak, a legfontosabb, hogy mi megmaradtunk egymásnak. Ez persze közhely, de mennyire igaz! Bár bevallom, szerintem ez a gondolat szervesen nem kapcsolódott a filmhez, nem is értem, miért ezt a címet adták neki és ez esetben az eredeti angol címhez képest a fordítás viszonylag pontos, tehát a magyar fordító elszállására sem fogható.

leslie 2010-05-10 19:54 | Válasz erre | #1
És kiderül, miért A tűz martaléka a film címe?

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Többnyire rettenetesen unatkozunk azok társaságában, akiket untatunk."
Francois De La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ