Dobermann és a szürke vérrel átitatott árnyalatai
Dátum: 2010. május 21., péntek, 12:22
Azt írják, a Dobermann minden idők egyik legjobb legkegyetlenebb francia akciófilmje. Van benne valami...

A mozi 1997-ben készült Vincent Cassel és Monica Belucci főszereplésével. Nem tudom, a két színész itt jött-e össze vagy később, de tény, hogy privátin már évek óta házasok.

A film legelső pillanatától kezdve érdekesen eredeti, furcsán és szinte imádnivalóan beteg. Kultfilm a javából.A történet két, a törvény ellentétes oldalán álló profi, kompromisszumok nélküli véres párharcát mutatja be. A kilencvenes években, a techno zenétől és kemény drogoktól pörgő párizsi éjszakák alvilági kulisszái között vagyunk. A rendőrség tehetetlen a címszereplő pszichopata bűnöző és könyörtelen bandája kézre kerítésében, ezért bevetik „legjobb”, legagresszívabb emberüket… Cristini felügyelő (atyaég, mennyire jól alakítja ezt a beteg elméjű embert Tchéky Karyo!!), akitől a hátunkon futkos a hideg, aki elvileg a törvényesség oldalán áll, ám nem ismer semmilyen törvényt és Dobermann (a korábban már említett Vincent Cassel) száz perces, sokkoló összecsapása igazi csemege a műfaj kedvelőinek. Belucci pedig Cassel (nem tudjuk, miért, de) néma barátnőjét alakítja. És körülöttük a rémes, mégis szerethető alvilági figurák. Akik rossz emberek, de mégis emberiek.

Jan Kounen rendező filmjében nincsenek műkemények és műkeménykedések, mint ahogy nincsenek egyértelműen, megkérdőjelezhetetlenül jók és rosszak sem, nincs egyértelműen fehér és fekete, csak a szürke vérrel átitatott, különböző árnyalatai. És egy kivételesen eredeti, magával ragadó lüktetés, hangulat.

S ráadásul a humor is helyet kap sok-sok pillanatban. És igen gyakran felszisszenünk egy-egy jelenet kapcsán és magunkban azt mondjuk: na nem, ez nem fog megtörténni – és mégis megtörténik. Mert ebben a filmben BÁRMI megtörténhet és ebben ne kételkedjünk: meg is történik.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
leslie 2010-05-22 09:58 | Válasz erre | #1
Én is láttam és ez az egyik kedvenc filmem. A felügyelő valami észvesztően szadista...:-) De bírom benne a maffiózó srácot a kiskutyával és Belucci filmbéli öccsének foguráját is. No meg a harmadikat, akinek rossz a viszonya az asszonnyal és a bankrablás közepén kell vele vitatkoznia mobilon. Műfajteremtő mozi, egyedi és megunhatatlan!!!:-)Láttam, baromi olcsón kihozták DVD-n, ott a helye a polcomon!

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Aforizmák
„Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára."
Werner Hofman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ