Videodrome, avagy a tévénk belemászik az agyunkba
Dátum: 2010. május 27., csütörtök, 17:55
Megnéztem Cronenberg Videodrome-ját, ez a mozi 1982-es, James Woods-sal a címszerepben. És olyan "cronenberges": Kicsit őrült, kicsit beteg, de érthető és élvezhető.
 

A sztori szerint a Woods alakította Max Renn, egy kis kábeltévé, a 83-as csatorna elnöke kétségbeesetten próbál versenyben maradni a nagy tévétársaságok között. Csatornája programja ezért elsősorban az alantas szexuális ösztönökre épít - de úgy látszik ez sem elég ahhoz, hogy az állomás sikeres legyen. (Milyen mai, pedig 28 évvel ezelőtt készült!)

Miközben kétségbeesetten kutat egy olyan program után, amely kihúzhatná a társaságot a kátyúból, véletlenül rábukkan egy kalózfrekvencián sugárzó ismeretlen adóra, a Videodrome-ra, ahol hipnotikus hatású, borzalmas képsorok peregnek le a szeme előtt. A Videodrome "műsorán" látszólag valódi felvételek peregnek szadista erőszakról, perverz gyilkosságokról.

Max érdeklődését persze fölkelti ez a különös műsor és nyomozni kezd a Videodrome forrása után, abban a reményben, hogy megszerezheti a csatornája számára a sokat igérő programot. Hamarosan kiderül, hogy a Videodrome műsorát egy vallási szervezet vezetője sugározza milliók otthonába, a hagyományos tévéműsorok közé vegyítve, a tudatalatti ösztönöket megcélozva.

Max lassan szintén a Videodrome áldozatának tekintheti magát. Függővé válik, és elveszti realitásérzékét. Összemosódik előtte a fikció és a valóság...

És akkor kezdődik az elmebaj, szado-mazo szex egy fiatal nővel, egyre durvább, szétnyíló hasfal (Woodsé), amibe Woods saját maga rakja be revolverét, amit majd később előbányászik, mikor gyilkolnia kell, vagy épp más rak be Woods hasába egy videokazettát, amin keresztül utasításokat kap, mit csináljon, szóval teljes az elmebaj.

A tévén keresztül belénk mászik valami, ami belül marad, megfertőz, s elpusztít, ismerős lehet sok más későbbi filmből, A kör és társai ugye, ezek szerint innen gyökereznek. S a mögöttese, miszerint a tévé átprogramozhatja az agyunkat, s ezen keresztül irányíthatóvá, befolyásolhatóvá válunk, nos, nem kell taglalnom, mennyire aktuális probléma. Pláne ebben a kiüresedett világban, ahol mindennél jobban kellenek a kapaszkodók és egyre több és veszélyesebb tévútra juthatunk. S aki már mindezt észre sem veszi, annak nem is mondom, mert ott meg már úgyis késő...

Szóval jó kis mozi ez, érdekes, tanulságos, elgondolkodtató, méltó helyet foglal el Cronenberg többi munkája között.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
leslie 2010-05-30 12:01 | Válasz erre | #1
Húúú, kemény mozi lehet..! Megnézem. Cronenbergtől eddig csak a Karambolt láttam, az is elég beteg volt..:)

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ A világ nagy eseményeinek a története jóformán nem egyéb a bűntettek történeténél."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ