A gyűlölet természetrajza
Dátum: 2010. agusztus 29., vasárnap, 22:52
Egy viccel indul a film és ugyanazzal a viccel is fejeződik be. De sem az elején, sem a végén nem nevetünk. A vicc poénja: "Nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés." - Hiába, ez a mozi szíven üt.

Matthieu Kassovitz 1995-ös mesterművét díjesővel jutalmazták, nem véletlenül. Gyűlölet című mozija nagyon erős társadalomkritika és ma is aktuális és megoldatlan problémákat feszeget. A filmet fekete-fehérben forgatták le és a története valós eseményeken alapul, íme: egy rendőrökkel való összecsapás következtében a 16 éves Abdel eszméletlenül fekszik a kórházban. A balesetet okozó zavargás során a fiú haverja, Vinz (a zseniális Vincent Cassel) magához veszi az egyik rendőr frissen elvesztett piszolyát, s elhatározza, hogy ha Abdel meghal, ő viszonzásul megöl vele egy rendőrt...



Erőszak, ami erőszakot szül, gyűlölet, ami gyűlöletet szül. Már a görög tragédiák történetei is erről szóltak, bosszú bosszút követ, s lassan nem marad már senki, akin bosszút lehetne állni...A mozi három jóbarát egyetlen napjába sűriti bele a mai Franciaország szinte minden problémáját. Semmi sincs eltúlozva, a film kockái egytől-egyig valóságosak, életszerűek, húsbavágóak. A fiatalok kilátástalan helyzete, a rasszizmus, a rendőri brutalitás és túlkapások és az utca nevelte fiatalok élete mind-mind egy okos, tökéletesen megkomponált egységbe forrnak össze ebben a filmben, ami első pillanatától az utolsóig a képernyő elé szegez. A végén pedig elgondolkodtat, fejbe ver.

Alapmű, kortalan, kötelező..!

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
gabi 2010-09-06 08:24 | Válasz erre | #3
köszi, megnézem!:)

leslie 2010-09-01 10:17 | Válasz erre | #2
Én nemrég láttam egy példányt egy Media Marktban. Rohamra..!!! - Amúgy ismerem a filmet, tényleg üt.

gabi 2010-08-30 11:33 | Válasz erre | #1
Már régóta meg akartam nézni ezt a filmet de már nem lehet kapni..:(

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ Ami lámpafényben igaz, az nem mindig igaz napfényben."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ