A gyűlölet természetrajza
Dátum: 2010. agusztus 29., vasárnap, 22:52
Egy viccel indul a film és ugyanazzal a viccel is fejeződik be. De sem az elején, sem a végén nem nevetünk. A vicc poénja: "Nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés." - Hiába, ez a mozi szíven üt.

Matthieu Kassovitz 1995-ös mesterművét díjesővel jutalmazták, nem véletlenül. Gyűlölet című mozija nagyon erős társadalomkritika és ma is aktuális és megoldatlan problémákat feszeget. A filmet fekete-fehérben forgatták le és a története valós eseményeken alapul, íme: egy rendőrökkel való összecsapás következtében a 16 éves Abdel eszméletlenül fekszik a kórházban. A balesetet okozó zavargás során a fiú haverja, Vinz (a zseniális Vincent Cassel) magához veszi az egyik rendőr frissen elvesztett piszolyát, s elhatározza, hogy ha Abdel meghal, ő viszonzásul megöl vele egy rendőrt...



Erőszak, ami erőszakot szül, gyűlölet, ami gyűlöletet szül. Már a görög tragédiák történetei is erről szóltak, bosszú bosszút követ, s lassan nem marad már senki, akin bosszút lehetne állni...A mozi három jóbarát egyetlen napjába sűriti bele a mai Franciaország szinte minden problémáját. Semmi sincs eltúlozva, a film kockái egytől-egyig valóságosak, életszerűek, húsbavágóak. A fiatalok kilátástalan helyzete, a rasszizmus, a rendőri brutalitás és túlkapások és az utca nevelte fiatalok élete mind-mind egy okos, tökéletesen megkomponált egységbe forrnak össze ebben a filmben, ami első pillanatától az utolsóig a képernyő elé szegez. A végén pedig elgondolkodtat, fejbe ver.

Alapmű, kortalan, kötelező..!

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
gabi 2010-09-06 08:24 | Válasz erre | #3
köszi, megnézem!:)

leslie 2010-09-01 10:17 | Válasz erre | #2
Én nemrég láttam egy példányt egy Media Marktban. Rohamra..!!! - Amúgy ismerem a filmet, tényleg üt.

gabi 2010-08-30 11:33 | Válasz erre | #1
Már régóta meg akartam nézni ezt a filmet de már nem lehet kapni..:(

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ