Bátor merénylet (megjelenik végre DVD-n a Yentl!)
Dátum: 2011. február 27., vasárnap, 12:21
Most adják ki Barbra Streisand Yentl című klasszikussá nemesedett moziját DVD-n. Már rég meg kellett volna jelentetni. Mindegy. A fő, hogy végre itthon is megjelenik.
Szép, érzékeny munka, Streisand első rendezése(utána megrendezte a gyönyörű Hullámok hercegét(The prince of tides) amit legjobb film Oscarra jelöltek, de hét Oscarra nevezéséből kihagyták a legjobb rendező díját, Hollywood ennyire szereti a túl önállóan alkotó és okos nőket, no comment, majd jött a Tükröm, tükröm (rémes magyar cím, eredetileg: The mirror has two faces rendezése és reméljük, jönnek újabbak is, Streisand filmesként az utóbbi években mintha ellustult volna, mostanában többet énekel, tán kevesebb stresszel jár), miközben ő a főszereplő is egyben: bátor merénylet. Sokan megfilmesíthetetlennek tartották a mű alapját képező regényt, pláne megzenésítve! S Streisand már igencsak negyven körüli volt, amikor belebújt a fiatal lány szerepébe, aki fiúnak öltözik, hogy a Talmudot tanulmányozhassa. Újabb lehetőség Streisand kritizálására, s éltek is vele rendesen.

Haddas szerepében Amy Irving akkoriban még Spielberg felesége volt, talán a második (váláskor rekordot döntött azzal az összeggel, amit férjéből távozásul kiszedett), szóval a film utómunkálataiba jó eséllyel Spielberg is beleszólt, vagy adott egy-két tanácsot, na rögtön elindul az a pletyka is, miszerint Spielberg megrendezte Streisandnak a filmet. Pláne, egy nő hogy mer rendezni? Akkoriban ez szintén forradalmi cselekedetnek számított, s nehéz is volt összeszedni hozzá a kellő mennyiségű pénzt.



Mégis, minden támadás és az ellenséges körülmények ellenére igen finom, érzékeny, értékes mű született Legrand csodálatos zenéjével, aminek dalai azóta örökzöldek lettek az igényes muzsikát szeretők körében, egyes dalait igazi himnuszként zengik mindenfele. S valóban, szépségét tekintve már-már éteri a zene. S Streisandnál szebben (már bocsánat) nem is énekelhette el volna senki sem.

A mozi minden nehézség ellenére elkészült (rengeteg díjra jelölték, Streisandot rendezőként is, amivel azt hiszem szintén beírta magát a Guinissbe) és megmutatta, Streisand igazi, nagybetűs művész, érzékeny, intelligens alkotó és igenis helye van nem csak a filmvásznon, de a rendezői székben is. Ott a helye a polcon a nagy mozik között.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2012-01-11 18:08 | Válasz erre | #5
:)

élet 2012-01-11 18:08 | Válasz erre | #4
:)

leslie 2011-03-17 09:09 | Válasz erre | #3
én úgy tudom, már kapható, nézd meg pl. az xpress.hu-n, ott tutira van már.

sziv 2011-03-16 16:57 | Válasz erre | #2
Fény az éjszakában,remény az igazi emberi érzésekhez."nagybetüs müvész,érzékeny,intelligens alkotó"

gabi 2011-02-28 11:29 | Válasz erre | #1
jaj, de szeretem ezt a dalt, köszi, hogy föltetted!:) Sok érdekes dolgot tudtam most meg Streisandról, nagyon szeretem. A DVD már meg is jelent? Vagy csak még fog? Mikor? Hol?

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ ...a békét leginkább az szolgálja, ha az utolsó szó az asszonyé."
Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ