Dévényi János : Oldás és kötés című kiállítása az Unió Galériában
Dátum: 2011. április 19., kedd, 8:26
A gyűjteményes kiállításon az elmúlt három év munkáiból válogatott mintegy negyven kép kerül bemutatásra. A címadó ellipszisekből építkező képsorozat mellett az újabb kör alakú kompozíciók is láthatóak lesznek.

 

 

Videó a képekről



Dévényi János festőművész „Oldás és kötés”  

Helyszín : Unió Galéria
Tárlatmegnyitó: 2010 május 1-én 18-órakor
Szakmai méltató : Dr. Halák László író

Közreműködik : Kiss Virág, Kiss Dóra, Géczy Ráhel, hegedűn
A művészt Lovas Gábor költő verse köszönti
Galériavezető házigazda: Putnoki  A. Dávid szerkesztő műsorvezető
A kiállítás május 30-ig 10-órától 18 óráig minden nap megtekinthető
Cím: 1077 Dob utca 73. / Dob utca Hársfa utca sarok /

 

Oldás és kötés

Elnyújtott folyamatosan gördülő vonalaik végtelenül egyszerűek, és nehezen megfoghatóak. Sehol nincs egy szöglet, sehol egy vonalzóval húzott vonal. Gömbölydedségük lenyűgöző, látványuk megragadó, kiegyensúlyozott formaviláguk feminin érzelmeket kelt. Talán a legnehezebben szerkeszthető geometriai forma. Ellipszisek. Egymáshoz rendelt szín és formaritmusuk változatos kompozíciós variációkat inspirált. A színek lefedik egymást, az ismétlődő elcsúsztatott ellipszisek kontrasztba kerülnek, továbblendítik a motívumot  Olykor egymáshoz simulnak, és  körbeölelik egymást, vagy egymásnak feszülnek .Máskor hullámvonalat követnek mintha táncot lejtenének, vagy az egyik pólusról mint a legyező szétnyílnak. A lehetőségek sokszínű változatossága, új és új ötleteket hívott életre. A háttérben megjelenő fehér foltok szimmetriája, a csipkéző fodrok, a helyenként látható teljes ellipszisfoltok, hangsúlyosan tagolják a felületet. A részletformák egymásba metsződnek, fedésbe kerülnek térben előrébb, vagy takarásban hátrább tolják egymást, mindezt a színek és formák tovább hatványozzák, a szikrázóan fehér háttér előterében. Micsoda karneváli színpompa, ellipszisek vonulása, variációk egy témára halmaz-szerű, és strukturált kompozíciókban.

További információ:
www.devenyijanos.hu

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Egy kiadó felkért, hogy írjak könyvet a festészeti eljárásokról. Megírtam. Mialatt dolgoztam rajta, megtanultam festeni."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ