Dévényi János: Vörös maszk /videó a kiállításról /
Dátum: 2011. június 9., csütörtök, 12:08
A geometria önként mond le a világ látható megjelenítéséről, hogy a maga által szabott keretekben kiteljesedjen. Értelmes rendet teremt a világban, hogy el tudjunk igazodni benne, de ez csak akkor sikerülhet, ha elfogadjuk a kép által ...

http://www.youtube.com/watch?v=jIEjWm-hgzU

 A kép előre megfontolt szándékkal történt jelhagyás,  amely  rólunk szól,  a tökéletes utáni vágyakozásunkról, és arról hogy ha lehet maradjon utánunk nyom, emlék, és teljesítmény amely maradandó és értékes. A festmények beszélnek esendő emberi  mivoltunkról, és  ajándékozó szeretetünkről. A festmények szabadon szólnak a meg nem ragadható  szellemi valóságról, a tökéletessségről, a szépség utáni sóvárgásunkról, a beteljesülő és meg nem valósuló álmainkról  A geometrikus művészet tiszta eszközökkel a szín és a forma erejével hat, nincs történet, nincs mese, nincs mellébeszélés.  A látható festmény  amit valóságként szemlélünk magunk előtt , feltételezi a  nem érzékelhető másik oldalt , amit saját  képzeletünkkel egészítünk ki.  A kép épít a ki nem mondott részletekre, a mögöttes gondolatokra, a fantázia erejére. A színek és formák egymást erősítő fokozására, amely kvázi kiteljesedik a  kölcsönhatások  elementáris erejében, a formák új  léptékű megjelenésében, rejtett ritmusában   Ha nem figyelünk a geometria  becsapja szemünket, optikai csapdát állít,  tréfát  űz velünk , vagy több olvasatot kínál a számunkra.

A geometria önként mond le a világ látható megjelenítéséről, hogy a maga által szabott keretekben kiteljesedjen. Értelmes rendet teremt a világban, hogy el tudjunk igazodni benne, de ez csak akkor sikerülhet, ha elfogadjuk a kép által szabott belső törvényeket. Elsősorban elvont gondolatok megjelenítésére alkalmas, de különös módon , konkrét festői eszközökkel teszi mindezt. A geometria nem rébusz, matematikai feladvány, hanem univerzális látásmód, mindenkihez szól, aki nyitott szívvel befogadóan közelít hozzá.

Láthatóak és számba vehetőek a  négyzetek , négyszögek, körök, háromszögek, a meg nem nevezhető formák,  arányok és  viszonylatok, színek, és szerkezet. A képek hordozzák a harmónia utáni vágyainkat, az élet szeretetét a teljesség ígéretét. Azt  remélem  ez a kiállítás egy újabb megtett lépés  az értő közönség felé ,hogy az absztrakt geometrikus művészetnek egyre több lelkes híve  legyen. A vörös maszk alatt emberi arcunk feslik fel, emberi érzelmeink,  arányaink bontakoznak ki, emberi  gondolataink öltenek testet. Minden kép alkalmas üzenet közvetítésére, a geometria kiváltképp, legyen szimmetrikus, vagy aszimmetrikus,  legyen  szürkében megfogalmazott, vagy harsány vörös – fekete, vagy épüljön a színek összetett,  kompozíciós megjelenésére.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Egy kiadó felkért, hogy írjak könyvet a festészeti eljárásokról. Megírtam. Mialatt dolgoztam rajta, megtanultam festeni."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ