Zöld kandelláberemre mondom
Dátum: 2011. július 3., vasárnap, 12:12
Egyike a legendás nagy előadásoknak, amikre középiskolásként a Katonába jártam szinte minden héten.
Akkor ment egy időben még - többek között - a Három nővér, a Platonov, A revizor és az Übü király. Mindegyiket számtalanszor láttam. Nagy előadások, nagy színészek, fantasztikus emlékek.

Nem jöhet minden ebből vissza DVD-n keresztül, ahol elvész az élő előadás varázsa, a színház itt-je és most-ja és a nézők egy térben lélegzése, együtt nevetése, de mindenképpen megvettem, mert felejthetetlen időszakot dokumentálnak. Jarry, az nÜbü király írója egyik tanárát figurázta ki Übü papa figurájában. A szerző mindig bohém maradt, állítólag az ablakából csúzlival lövöldözött a járókelőkre(felnőttként), bicikliruhában járt temetésekre és halála előtti utolsó kívánsága egy fogpiszkáló volt.

Übü papáról és Übü mamáról szóló rém-paródiája felejthetetlen darab, amit rengeteg humorral és nagy tehetséggel játszott el a Katona akkori társulata. Básti Juli, Sinkó László, Végvári Tamás és a többiek. Vonul az egyszemélyes hadsereg (ez szerzői utasítás volt, a tömegjelenetekben egy, maximum két fő lehet), s ha jól emlékszem, Stohl András volt a tömeg, aki rohan, méltat, szid majd verekszik saját magával az odavetett koncon. Zseniális darab, hozzá méltó interpretálásban.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ Hősnek lenni a legrövidebb lejáratú foglalkozás a földön."
Rogers
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ