Az emberi lélek finom rezdülései
Dátum: 2011. november 28., hétfő, 7:56
Mike Leigh gyönyörű filmet alkotott. Egyszerű emberek egyhangú, elszürkült életéről, mindennapjaik nyomoráról, az egymás mellett és egymással élők elmagányosodásáról. - És a megváltásról.

A sztori szerint Penny, a megkeseredett pénztárosnő és Phil (Timothy Spall), a halk szavú taxis házassága az évtizedek alatt kiürült. Gyerekeik már nagyok, Rachel az öregek otthonában takarít, Rory pedig munkanélküli, leginkább a lakótelepi lakásban, a televízió előtt ülve tömi magát. A kihűlt családi fészekben akkor kezd olvadni a jég, amikor Rory hirtelen kórházba kerül. Felszínre törnek az eltemetett érzések, az eseményekbe belefolynak a szomszédok és a barátok, és egy igazi érzelmi utazás veszi kezdetét, melynek során talán újra egymásra talál a család.

Mike Leigh hihetetlen pontos, realista, az emberi lélek legfinomabb rezdüléseit is pontosan ismerő és bemutató munkája lett ez a mozi. (Korábban a Titkok és hazugságokban kaptunk tőle ilyen csodát.)

Mike Leigh nem szokott látványos, akciókban bővelkedő mozikat készíteni. Őt ennél sokkal jobban érdeklik az emberi lélek és szív rezdülései. Zseniális színészeket választott ki ehhez a filmjéhez. Timothy Spall feledhetetlen a lúzer, mindent eltűrő, örök vesztes, a már férfiasságát és apai tekintélyét is elvesztő családfő szerepében; lapos, megalázkodó pillantásai, összegörnyedt tartása mindent elmond a karakterről, olyan ember, aki már a saját otthonában is minden egyes mozdulatával örökösen bocsánatot kér. Bocsánatot azért a boldogtalan életért, amiben egész családja él. Bocsánatot azért, hogy nem vitte semmire. És ez a boldogtalanság egész családjára rányomja bélyegét, sőt, az egész lakótelepre (ahol laknak) elér.

A többi színész nevét nem tudom, bár sokak arca ismerős más filmekből is: mindegyikük zseniálisan alakítja szerepét, mindannyiunknak ismerős prototípusokat felsorakoztatva.



A film kisembereinek élete üvölt a boldogtalanságtól, a kilátástalanságtól, a reménytelenségtől és mégis, mindebben a nyomorban, a monoton hétköznapokban, az angol lakótelepi robotoló boldogtalan kisemberek életében mégis megjelenik újra valami emberi, megjelenik valami fény. Megkopott, agyongyötört, kilátástalan életükben, ahol a 20 évig megehető, tartósítószerekkel agyonturbózott ételeket magukba tömő emberek életében mégis csak ott van a szerelem, a szeretet, ami fölemel, ami kiemel ebből a nyomorból.

Ezek az emberek nem ilyen jövőről álmodtak. (S hányan még..?) S mégis, egy tragédia újra összehozza az elmagányosodott, boldogtalan, elfásult embereket. És kiderül, hogy még az ő életükben is ott rejtőzik a megváltás lehetősége. - Mert ha nem szeretik egymást, semmijük nincs.

A film nyomasztó erejének ilyen feloldása a mozi végén katartikus erejű.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
gabi 2012-01-10 21:02 | Válasz erre | #1
ezt tutira megveszem dvd-n. már láttam is, állati olcsó! köszönöm az ajánlást!:)

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Semmi más nem vagy, mint az életed."
Sartre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ