Budakeszi művészek karácsonyi karitatív kiállítása 2011
Dátum: 2011. december 26., hétfő, 21:15
„Nem azé aki akarja, sem nem azé aki fut, hanem a könyörülő Istené”
Pál apostol. Rómabeliekhez írt csodálatos soraival, szeretettel köszöntöm a kiállítás megnyitó közönségét. Külön köszöntöm Polgármester asszonyt !
2011 karácsony adventjében. sors-fordító történelmi időket élünk. Nehéz helyzetben a világ, nehéz helyzetben az ország , nehéz helyzetben van Budakeszi, és nehéz helyzetben a családok,   és az emberek. Mindenki anyagi válságról beszél. Miden felöl halljuk a reményvesztettség, a kilátástalanság hangját .Elfáradt, hétszer nyúzott  bőrünket szakavatott mészárosok kapirgálják, van e még rajta nyesnivaló. Meddig  tűrjük a rabszolgasorsot , lehet –e még tovább terhelni a munkabírásunkat. Azt mondják minden rosszban van valami jó, és  a rossz sem  a véletlen műve. Ezt az ördögi kört kell megszakítanunk ,és meg kell találnunk azt a kitörési pontot , amely kiszabadít bennünket a megkötözöttségből., és reményt ad a számunkra a cselekvésre . Nagy kérdés  felismerjük-e  megváltónkat, vagy elmegyünk mellette. Felismerjük–e, hogy Jézus Krisztus  szeretete és kegyelme nélkül elveszettek vagyunk .Nélküle a semmi partjára  kerültünk ahonnan nem vezet tovább út Jövőbe vetett  hit nélkül  nincs előrejutás. Összefogás nélkül legfeljebb magányos  hősök lehetünk, de  nem tudunk csatát nyerni. Csatát pedig csak úgy tudunk nyerni ha az erőinket koncentráljuk . Ez a karitatív kiállítás  ilyen koncentrált erőkisugárzás, amely  Budakeszi képzőművészek önkéntes erőn felüli áldozatvállalásából született meg,. a segítés  nemes gondolatával szándékával és gesztusával.  A gondolatból cselekedet lett, a cselekedetből  pedig ez a  ragyogó  kiállítás, amely méltóan reprezentálja  Budakeszi  képzőművészetének legjavát . A tavalyi nagy sikerű jótékonysági kiállítás után, Budakeszi  képzőművészei  ismét  nagylelkűen, a segítés szép  gesztusával felajánlják műveiket  a legnehezebb helyzetben élő szociálisan rászoruló emberek számára.

 

Azok a családok és gyerekek , akik ebben az agyonmanipulált,  fizikailag idegileg  kifárasztott állapotban vannak,  gazdasági válságokkal sújtott helyzetben kilátástalanul  egyedül maradnak, valóban nincs lehetőségük a túlélésre,  segítségért kiáltanak. Segítsünk nekik segítsünk rajtuk.

 

 

 

 

Budakeszi  művészei akik  felelősséget éreznek elesett,  arcra bukott embertársaik  iránt, /akinek talán betört az orra, véres az arca, és patakokban folyik szemükből a könny/ , irgalmas szamaritánus módjára  nyújtunk kezet feléjük és bátorítjuk őket.  Ez a kiállítás is azt sugallja,  most  feléjük, te rászoruló ember, te beteg idős ember, munkanélküli, te árva gyermek, nem hagyunk egyedül, megfogjuk a kezedet  és felsegítünk Te is közénk tartozol , mert  kivétel nélkül  bárki kerülhet ebbe a helyzetbe.

 

 Össze kell tartanunk mert összetartás nélkül  széthull nemzetünk.  .Mindenki  segítségére szükség van. A tiédre is, az enyémre , és  mindenkiére.. Itt és most  kell cselekednünk , mert erre indít  bennünket a szentlélek ereje. Tégy valamit, segíts. Ahogy mondják, kétszer ad ki gyorsan ad. A kiállítás bevétele karácsonykor már ott lesz a rászoruló családoknál.

 

 

Budakeszi híres az értelmiségiek magas számarányáról, a büszkék vagyunk az átlagnál jóval magasabb születések számára, de  egyre többen ismerik fel, hogy Budakeszi a művészek   városa . Nem csak a kiállítások egyre szaporodó száma és egyre  magasabb szinvonala  miatt, hanem a hangját hallató aktív művésztársadalom miatt Budakeszi a művészek városává válik.

 

 

Természetesen sok még a tennivaló ezen a területen is. Nincs igazán alkalmas állandó jellegű kiállítóhely a városban,  és nincs megoldva a művészek önszerveződő szervezeti szintű  városi képviselete sem .Ebben is csak úgy léphetünk előre ha megfogjuk egymás kezét.  Úgy gondolom együtt többet tudnánk tenni Budakeszi művészeinek elismertetéséért,  a   művészek és városok közötti kulturális kapcsolatok kiépítéséért. Többet tudnánk tenni azért, hogy szebb, és élhetőbb városunk legyen. A kiállítás bizonyítja, hogy a művészek egy jó cél érdekében képesek megmozdulni, és összefogni.. Összefogni a rászorulókért, egymásért, Budakesziért..

 

Most amikor adventben meggyújtjuk a harmadik gyertyát, és várjuk  hogyJézus Krisztus újból megzülessen a szívünkben, gondoljunk a megszomorodottakra, a  szükséget szenvedőkre  az özvegyeke és az árvákra. Amikor jövő héten 11 óra 30 –kor ünnepélyesen bezárjuk  és  lebontjuk ezt a kiállítást, számvetést tartunk: Én hiszek a szeretetben , az imádság  erejében a jó szándékú  segítségben: Hiszem, hogy a kiállítás sokfelé elviszi városunk művészeinek jó hírét, szerte az országban, és hiszem, hogy a művészek felajánlása nem lesz hiábavaló .Kérem adják tovább , kitűnő Budakeszi művészektől lehet képet, szobrot, grafikát, fotót, iparművészeti tárgyakat vásárolni. Kérem nézzenek körbe és vigyék magukkal ennek a ragyogó színvonalas  kiállításnak a látványát  .

 

 

 

 

Ez a kiállítás a budakeszi művészek karácsonyi ajándéka a városnak , karácsonyi ajándék  szegénynek, és a gazdagnak egyaránt. Ne feledjük, végső soron mindannyian rászorulók vagyunk mindannyian rászorulunk isten kegyelmére.

 

 

Nem kergetünk megvalósíthatatlan álmokat nem gondoljuk , hogy ezzel megoldanánk az égető társadalmi problémákat, de a figyelmet mindenképpen szeretnénk most feléjük fordítani. Sok még a tennivaló és egyre több.  Tudjuk csupán csepp a tengerben, de, azt  gondolom ,hogy ez több mint jelkép, ez valódi segítség  lesz. Köszönöm művész barátaimnak, és  mindenkinek akik jó szóval, a  lelkesedésükkel, tehetségükkel, vagy anyagiakkal segítették a kiállítás létrehozását. A kiállítást, kérem fogadják azzal a szeretettel, amellyel készítettük.

 

Szilágyi Domokos versével  zárom gondolataimat.

 

 

 

 

Ne a hóban, csillagokban,

 

ne ünnepi foszlós kalácson,
ne díszített fákon,
hanem a szívekben legyen karácsony !

 

 

 

 

 Áldott békés karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek.

 

A kiállított művek és a megnyitón készült képek az alábbi linken megtekinthetőek .

https://picasaweb.google.com/devenyijanos56/2011BudakesziMuveszekKaracsonyiKaritativKiallitasa?authuser=0&feat=directlink

 

Dévényi János  2011.    12.   11.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Amit nem értünk, azt véletlennek nevezzük."
Teller Ede
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ