Muzsika
Horgas Eszter, köztársasági érdemrenddel kitüntetett fuvolaművész, újabb lemezzel lepte meg közönségét. Full Tilt Tango címen megjelent 23. lemeze, egy igazi zenei csemege. Ezeket a tangókat nem lehet beszorítani hagyományos műfaji keretek közé.
Muzsika
Kritika az Unisex: Élned kell című maxi lemezéről
Lassan már tizenöt éve annak, hogy Erdélyi László megalapította az Unisex zenekart. Azóta szinte minden tag lecserélődött. Volt, aki többször is. Egyedül az alapító személye stabil, és változatlan. Ez a tény kiemelten igaz az Unisex énekesnőire, akikből a csapat meglehetősen sokat „fogyasztott” el a fent említett intervallumban.
Muzsika
Kritika Brandon Flowers:Flamingo című lemezéről
A napokban, egészen pontosan szeptember 6.-án került a lemezboltok polcaira Brandon Flowers, a Killers énekes frontembere debütáló „szólólemeze”, amely stílusosan a „Flamingo” címet viseli.
Muzsika
Kritika Gereben Zita: Ready For The Sun című lemezéről
Nem szokásom panaszkodni, de amikor először hallgattam végig Gereben Zita legújabb műalkotását, azonnal éreztem, hogy lemezkritikusi pályafutásom eddigi talán legkomolyabb kihívása előtt állok. Ám mint az majd a későbbiekben kiderül, a feladat egyszerre megtisztelő is. Lássuk a részleteket!
Muzsika
Kritika a Nils Mindenkivégez című albumáról
„Mindenkivégez” címmel az Alexandra Kiadó legújabb üdvöskéje, a Nils megjelentette bemutatkozó albumát. Igen. Így, egybeírva. Ezért a címértelmezést illetően kizárólag akkor járhatunk sikerrel, ha figyelmesen végighallgatjuk az anyagot.
Muzsika
Kritika a Voyager: Romlás című albumáról
Ígéretet tettünk arra, hogy amennyiben a Voyager május elsején megjelenő anyaga a birtokunkba jut, megosztjuk tapasztalatainkat a tisztelt olvasókkal. Nos, a lemez – sokak örömére – percre pontosan került a boltokba és azóta is – szerencsére – egyre több és több műkedvelő gyűjteményében megtalálható.
Muzsika
Kritika Slash első szólólemezéről
A biciklisnadrágban zongorázó, majd gyakorlatilag ámokfutóvá váló Axl Rose rossz karmáját ideig-óráig sikerrel ellensúlyozó Slash még úgy is egy mérhetetlenül rokonszenves, afféle ikonikus rock-figura, hogy lassan harminc éves karrierje során teljes jogú tagként mindösszesen másfél (jóindulattal: kettő) igazán nagyszerű lemezen játszott. Ráadásul összehozta a Velvet Revolver nevű zenekart, ahol többek közt Scott Weiland oldalán csinált igen gyenge, ám kétségkívül modern rádió rockot. Mégis: az elkötelezett divatfi gitárhős, mindig elmaradhatatlan napszemüvegével, cilinderével, frizurájával és egyéb kiegészítőivel együtt joggal válhatott jelképévé egyrészt a nyolcvanas évek Los Angelesének, másrészt meg magának a rock’n roll-nak, vagy legalábbis annak valami kollektív tudatalattijában élő, szentimentális változatának. Slash pedig idén megjelentette élete első szólólemezét, cím nélkül, ízléstelen borítóval és a közreműködők sorában persze számtalan vendégművésszel, akiket most nem is sorolnék fel mind, hisz rengetegen vannak.
Muzsika
Kritika a The Empire Shall Fall: Awaken című korongjáról
Végy két jól képzett jazz muzsikust (dob és basszus), egy 18 éves fiatalembert, aki nyolchúros gitáron játszik, a mikrofont pedig adjuk Jesse Leach kezébe! Így alakult meg 2008-ban a The Empire Shall Fall. Egy négyszámos demót követően most itt a bemutatkozó lemezük nyolc dallal, ahol olyan határfeszegetésbe kezdtek, amit mai lemezeken ritkán hall az ember.
Muzsika
Kritika John McLaughlin: Floating Point című albumáról
A legendás jazz-fusion-world music gitáros, John McLaughlin legújabb albuma az Abstract Logix gondozásában jelent meg 2008-ban Floating Point címmel. S bár a lemez két évvel ezelőtt látott napvilágot, Magyarországon csak a napokban került a lemezboltok polcaira.
Muzsika
Kritika az Álomszép 3. című lemezről
Bizek Emi zenetanár. Az ELTE ének-, zenetanár, karvezetés szakán végzett. Zeneszerzőként több mint 50 saját művet jegyez. 2005-ben egyik szerzeményét beválogatták az Eurovíziós Dalfesztivál hazai elődöntőjébe. Kepes András „Világfalu” című televíziós sorozatához szerzett filmzenéiért 2006-ban Fonogram-díjat kapott.
Muzsika
Kritika az Egy Kiss Erzsi Zene: Ugató című albumáról
Eszembe jutott erről a lemezről valami. Egyfelől az, hogy kritikát kellene írni róla, de nem lehet, ezért – magamhoz képest kissé rendhagyó módon – inkább csak egy eszmefuttatást teszek közzé. Másfelől az, hogy kiskoromban rettentően utáltam a grízes tésztát. Elém rakták, tologattam a tányéron, próbáltam időnként egy-egy falatot magamba tuszkolni, rágódtam rajta sokáig, de elfogyni az istenért sem akart. Pontosan így jártam az Egy Kiss Erzsi Zene Ugató című lemezével is.
Muzsika
Kritika az Alma Együttes és Bartos Erika lemezéről
Engedtessék meg nekem, hogy legfrissebb lemezkritikám némileg rendhagyó módon eltérjen az eddig megszokott protokolltól. Ennek számos oka van: egyfelől amit a kezemben tartok, az nem a szó klasszikus értelmében vett zenei CD, másfelől, ha tényszerű kívánok maradni, akkor ez esetben egészen más szemszögből kell majd megközelítenem a produkciót.
Muzsika
Kritika a Chemical Brothers: Further című lemezéről
A Chemical Brothers egy Grammy-díj nyertes angol elektronikus zenei duó, amit Tom Rowlands és Ed Simons alapított 1992-ben. Eleinte „The Dust Brothers” volt a nevük, de miután kiderült, hogy már létezik egy amerikai zenekar ezen a néven, megváltoztatták 1995-ben, többek között jogi lépések hatására. A The Prodigyval, Fatboy Slimmel, a The Crystal Methoddal és néhány kevésbé ismert csapattal együtt, ők voltak a big beat úttörői. Híresek minőségi élő koncertjeikről.
Muzsika
A Bon-Bon új lemezzel jelentkezik a tizenöt éves évforduló alkalmából
Szolnoki Péter már nagyon sokszor letette a névjegyét az asztalomra, de főként a hifi tornyomra. Először talán akkor, amikor Auth Csillával az oldalán „féltették” egymást a Color talán egyik legszebb szerelmes dalának zseniális feldolgozásában.
Muzsika
Kritika a pfl: Starters című albumáról
Mindig jó érzéssel tölt el, ha fiatal, tehetséges magyar zenészek kapnak lehetőséget, hogy megmutassák, mennyire állják meg helyüket a magyar zenei színtéren. Ilyen székesfehérvári zenekar a the pfl is, akiket koncerten először 2007 novemberében, az Emergenza nemzetközi tehetségkutató székesfehérvári selejtezőjének keretében hallhatott a közönség, ahol elsőként jutottak tovább, majd uralták a toplistákat.
Muzsika
Kritika a Fozzy: Chasing The Grail című albumáról
Sokáig egy téves teória tartott vissza attól, hogy ezt a lemezt a kezembe vegyem. Ismeretes, hogy a Fozzy húzóembereinek az egyike – az énekes, Chris Jericho – pankrátor (hű de kirekesztő vagyok), a másik pedig a nemrég még rap metal-t játszó gitáros Rich Ward, akit hat éve még a Stock Mojo nevet viselő formációból ismertem. Ez a két apróság külön-külön is elégséges ok lett volna a távolságtartásra, de így együtt elképzelni sem tudtam, hogy nem valami sokadrangú, a zenét minden más trendi marhaságnak alárendelő alakulatról van szó. Pedig nem.
Muzsika
Kritika Nils Petter Molvaer: Re-Vision című lemezéről
Re-Vision címmel jelent meg Nils Petter Molvaer, a norvég trombitás-zeneszerző-producer legújabb albuma a Sula Records gondozásában.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ Ha regényt akarok olvasni, írok egyet."
Benjamin Disraeli
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ