Irodalom
Illik ehhez a könyvhöz ez a februári extrém hideg. Jobban bele tudjuk képzelni magunkat azokba, a XIX. század végi, szűkös és hideg napokba, ott az elhagyatott Izland völgyeiben, hegyein. Björk slágereinek szövegírója, aki egyben híres és megrázó filmjének – Lars von Trier Táncos a sötétbenjének – dalszövegírója, Sigurjón Birgir Sigurosson (rövidítve használt neve a Sjón) 2005-ben írta ezt a balladát.
Képzőművészet
Zsenge – festőnek pláne! – kora ellenére, Dés Márton (akit e néven csak az anyakönyve hív) már fogalommá kezd válni, a címben jelzetté, ahogy Haász István, második budapesti kiállításának megnyitója mondta.
Képzőművészet
Idén 15. alkalommal lehetett 44 cég, vállalkozás, galéria, üzlet választékában gyönyörködni az eredeti helyszínre visszatérve, a hajdan volt Curia épületében. Ez – bölcs eleink épp a Parlamenttel szemben, mint a Legfelsőbb Bíróság épületét állították fel, hogy a törvényhozás házával vizaví, hasonlóan monumentális palota adjon otthont a jog alkalmazásának is – jó ideje Néprajzi Múzeumként funkcionál (szerintem nem annyira illően a szerepéhez. Túl sok és nyomasztóan elegáns arra, amire használják).
Irodalom
Ljudmila Ulickaja jó ideje a legbefutottabb orosz író a világban. Itthon is nagy a rajongótábora. A Magvető Kiadó a szinte házi szerzőjének számító orosz asszony több regényét, elbeszélését gondozta igen tiszteletreméltó igényességgel, szépen kivitelezett könyvekben mutatva meg őt.
Irodalom
Nem tudom, tényleg hatott-e Thomas Mann első – és neki 28 év múlva Nobel-díjat hozó – regényének szüzséjére 1900 körül a bécsi Wittgensteinek valódi története, akik akkoriban Bécs kulturális fejedelmei voltak. Hisz a nyolc gyermeket nemző, hatalmas vagyont felhalmozó Karl Wittgenstein akkoriban már csak kedvteléseinek élt.
Irodalom
H. Barta Lajos, mindenki Lalája volt a (régi!) Magyar Nemzetnél. Amikor még én is ott sertepertéltem, mint titkárnőféle fiatal lány a főszerkesztő helyettes, Rajcsányi Károly előszobájában kolléganőimmel.
Cirkuszművészet
Május 16-án töltené be 100. életévét a hazai mágusok legeslegje, Rodolfo mester. Neve művésznév, de amúgy több változatot ért meg hivatásos vezetékneve is.
Képzőművészet
Az Andrássy úti Kogart Galéria Egry József előtt tisztelgő Fényhidakon át című kiállításának április 2-i megnyitóját négy hatalmas, csodás lila virágokat hintázó magnoliafa vigyázta a kertben. Ezeket – a tavaszi hangulattal együtt – biztos nagy öröm lett volna a festőnek látni és megörökíteni...
Színház
Végvári Tamás emlékére
Ez a borzadályos, novembert játszó május nemcsak katasztrófába sodorta az országot, de vasárnap kioltotta egy nagy, ám – sajnos – nem túlzottan becsült, jó színész életét is. Végvári Tamás már nem érhette meg, hogy 73. születésnapján – május 20-án – felköszönthessék; súlyos és hamar letaglózó betegségben elhunyt.
Táncművészet
Magyarországot (is) alaposan feltérképező turnéra jött el – vasárnap még Debrecenben is táncoltak – a világhírű ír tánccsoport, a Michael Flatley nevével fémjelzett Lord of the Dance.
Színház
Január 27-28-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kulteájának színháztermében Molnár Ildikó monodrámát adott elő Franz Kafka Jelentés az Akadémiának című művéből. A Bazilika mellől kilakoltatott múzeum – szemben az Óbudai Társaskor szintén autentikus földszintes épületével – a Korona tér (Dugonics Titusz tér volt mostanáig) 1. szám alatt található. Tényleg kis takaros rezervátumként működnek, helyrehozva, hagyományos értékeiket megmutatva, a hatalmas panelek árnyékában.
Film
A halál sosem jön jókor – persze ha borzasztó szenvedéstől megváltóként érkezik, akkor talán mégis – de Garas Dezső újév előtti távozása megrendítette az országot. Illetve annak a mindenek feletti minőséghez, az értékhez, az emberi tartáshoz ragaszkodó és ebben még mindig, annyi pofon után is, ábrándos kamaszlányként hívő felét.
Képzőművészet
Még egy hétig látogatható a nyáron teljes körű felújításon átesett – jelzem, nagyon ideje volt már! – Kieselbach Galériában két kiállítás: az aktuális választék, illetve tisztelgés Barcsay Jenő előtt. Ez utóbbival kezdem, mert maga a tulajdonos rendezte, ráfókuszálva az emberi tényezőkre. Az átalakítás során nemcsak tekintélyes márványportál és márvány járólapokkal burkolt elegáns tér született, hanem plusz helyiségek is; ezek fekete falain derengenek a mester művei.
Színház
Már jóval odébb a bevett s megszokott Ráday utcai kultúrcentrumtól, kint az Üllői úton, szemben a Ludovika térrel, egy kis pinceklubban/kocsmában/színházban felelevenedik a Stúdió K árnya. A Zöld Macska Diákpince berendezésében, hangulatában és elhivatottságában is idézi azokat az időket, amikor le kellett botorkálni jó előadásokért a franzstadti mélybe.
Irodalom
Kritika Rakovszky Zsuzsa VS című regényéről
Rakovszky Zsuzsa mostani könyvében újabb nemi eltévelyedéssel nézeti szembe olvasóit, és fogalmazza meg erről történelembe ágyazott véleményét – a tőle megszokott alapos és magas színvonalon.
Irodalom
A Facebook valóban nagyhatalom! Rényi Andreát – férjem általánosból való iskolatársát – sodorta elénk nemrég rajta a genius loci (Kosztolányi kapcsán, hisz az ő vidékén, a Krisztinavárosban nőttek fel mindketten, és oda is jártak a ma már a helyi híresség után elnevezett suliba). Így hallva Andreáról, kiderült számomra is, milyen izgalmas életet él az imádott Itáliában. Magyarról olaszra ültet át nagy és híres regényeket – klasszikusokat vagy épp azzá érőket. Ez rögtön kíváncsivá tett, és kérdezgetni kezdtem a neten keresztül. Kedvesen és alaposan válaszolt, ezáltal betekintést adva Olaszország mai irodalmi életébe.
Képzőművészet
Dés Márton kiállítása megtekinthető a Fuga Építészeti Központban – 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. – április 25.-ig. Megnyitja Halász András festőtanár. – Ez eddig egy szokványos meghívó-szöveg. Az már érdekesebb, hogy mindezt egy most harmadéves képzőművészeti egyetemista munkáiból válogatták össze, s akasztották ki a Fugában – szívesen ajánlva egy több országot megélt és megjárt, elismert művész által.
Film
A tavasz őt is elfújta. Élete lángja jó ideje pislákolt már, hisz millióféle betegség gyötörte hajdan világszép testét-fejét. Legutóbb szívpanaszokkal kezelték a kaliforniai Cedar-Sinai kórházban. Itt hunyt el szerdán, családja körében.
Muzsika
A május 9.-i 65. Győzelem Napját nálunk nem nagyszabású ünnepséggel, harcias díszszemlével, hanem megemlékezésül egy szokatlan, ám annál megrázóbb esttel koronázták meg. Murry Sidlin amerikai karmester vezényelt egy fantasztikus multimédiás előadáson.
Képzőművészet
Március 19-től április 16-ig látható a fenti című tárlat a Magyar Képzőművészeti Egyetem patinás épületében. 1876 óta ad otthon a hajdani Epreskertben a kifejezetten erre a célra felépített palota a művészképzésnek az Andrássy úton.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„Az ember olyan, mint az olajbogyó: akkor adja ki magából, ami benne a legjobb, ha sajtolják."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ