7. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Dátum: 2008. január 22., kedd, 15:25
Tizenegy ország csaknem száz artistája vesz részt a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, amelyet január 24. és 28. között, immár a hetedik alkalommal rendeznek meg.

A legtöbben a volt Szovjetunió utódállamaiból, Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból érkeznek Budapestre, de fellép kenyai, német, olasz és svájci művész, továbbá kínai, kanadai, amerikai és nem utolsó sorban magyar is.

Amikor a cirkusz igazgatósága összeállította a fesztivál részletes programját, nagy gondot fordított arra, hogy a közönség által kedvelt két fő cirkuszi stílus képviselői egyaránt helyet kapjanak a műsorban. Így a „klasszikus" cirkuszvilágot képviselők, akiknek műsorára az jellemző, hogy a felkonferálás után következnek a produkciók, illetve azok is, akiket „látványcirkusznak" nevez a szakma, mert műsoruk leginkább egy show-ra hasonlít. Ide sorolják a különböző alternatív produkciókat is - mondta a keddi sajtótájékoztatón Pósfai Zoltán, a Fővárosi Nagycirkusz sajtószóvivője.

Az öt nap során két különböző, úgynevezett A és B műsorban láthatók a produkciók, majd ünnepélyes gálaműsor keretében hirdetik ki január 28-án, hétfőn az eredményeket és adják át a díjakat. Hiszen míg a közönség szórakozik, addig a fellépőket szakmai zsűri pontozza. Értékelik többek között a művészek megjelenését, kosztümét, a zeneválasztást, a világítást, és a produkció szakmai színvonalat is.

A fesztiválon több díjat osztanak, a szakmai és szponzori elismerés mellett idén először sajtódíjat is adnak át.

Az első Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban tartották. A kétévente megrendezett esemény iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Míg 2000-ben kilencezer néző látta, addig 2006-ban több mint 13 ezren voltak kíváncsiak a produkciókra, idén pedig már elővételben elkelt minden jegy az előadásokra.

Aki erről most lemaradt, az se búsuljon, mert február másodikától Fesztivál Plusz címmel látható néhány díjazott attrakciója más artistaprodukciók, bohócok, idomított állatok (róka, galamb, sas, kacsa, cica) műsorával együtt a Fővárosi Nagycirkuszban.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ Az életet csak előretekintve lehet élni, ám megérteni csak visszatekintve lehet."
Soren Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ