BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
7. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Dátum: 2008. január 22., kedd, 15:25
Tizenegy ország csaknem száz artistája vesz részt a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, amelyet január 24. és 28. között, immár a hetedik alkalommal rendeznek meg.

A legtöbben a volt Szovjetunió utódállamaiból, Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból érkeznek Budapestre, de fellép kenyai, német, olasz és svájci művész, továbbá kínai, kanadai, amerikai és nem utolsó sorban magyar is.

Amikor a cirkusz igazgatósága összeállította a fesztivál részletes programját, nagy gondot fordított arra, hogy a közönség által kedvelt két fő cirkuszi stílus képviselői egyaránt helyet kapjanak a műsorban. Így a „klasszikus" cirkuszvilágot képviselők, akiknek műsorára az jellemző, hogy a felkonferálás után következnek a produkciók, illetve azok is, akiket „látványcirkusznak" nevez a szakma, mert műsoruk leginkább egy show-ra hasonlít. Ide sorolják a különböző alternatív produkciókat is - mondta a keddi sajtótájékoztatón Pósfai Zoltán, a Fővárosi Nagycirkusz sajtószóvivője.

Az öt nap során két különböző, úgynevezett A és B műsorban láthatók a produkciók, majd ünnepélyes gálaműsor keretében hirdetik ki január 28-án, hétfőn az eredményeket és adják át a díjakat. Hiszen míg a közönség szórakozik, addig a fellépőket szakmai zsűri pontozza. Értékelik többek között a művészek megjelenését, kosztümét, a zeneválasztást, a világítást, és a produkció szakmai színvonalat is.

A fesztiválon több díjat osztanak, a szakmai és szponzori elismerés mellett idén először sajtódíjat is adnak át.

Az első Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban tartották. A kétévente megrendezett esemény iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Míg 2000-ben kilencezer néző látta, addig 2006-ban több mint 13 ezren voltak kíváncsiak a produkciókra, idén pedig már elővételben elkelt minden jegy az előadásokra.

Aki erről most lemaradt, az se búsuljon, mert február másodikától Fesztivál Plusz címmel látható néhány díjazott attrakciója más artistaprodukciók, bohócok, idomított állatok (róka, galamb, sas, kacsa, cica) műsorával együtt a Fővárosi Nagycirkuszban.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ A történész: visszafelé tekintő próféta."
August Wilhelm von Schlegel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ