Bohócot a cirkuszba!
Dátum: 2008. október 9., csütörtök, 15:54
Az új műsorból kimaradt bohócok tüntettek a Fővárosi Nagycirkusz előtt, mialatt az intézményben a premier előtti sajtóbemutató zajlott csütörtökön.

Nem szokványos cirkuszi műsort láthat a közönség a hétvégétől a Fővárosi Nagycirkuszban. A Maciva Mester Stúdió és a HunKun Dance közös produkciója egy lehetséges cirkuszi jövőképet körvonalaz - mondta Pósfai Zoltán szóvivő a sajtóbemutatón.

Kristóf Krisztián, a show kitalálója és rendezője szerint a cirkusznak sokféle irányzata van és szeretnék a modern stílusokat is bemutatni a magyar közönségnek.

A Ritmuscirkusz címet viselő új műsorban táncosok, zenészek, színészek és artisták adnak elő egy-egy darabot, amely egész történetté áll össze. A hirdetés szerint bővelkedik humorban és gyermekcentrikus a műsor, a hagyományos cirkusztól azonban eltér, hiszen nem tartalmaz állatszámokat és nem szerepelnek benne bohócok sem.

A bohócok a viszont éppen ezért tiltakoztak az épület előtt. Beöltözve, léggömbökkel a kezükben hívták hangosan az intézmény igazgatóját, és közben azt kiabálták: "Bohócot a cirkuszba! Munkát, kenyeret! Nincsen cirkusz bohóc nélkül, nincsen bohóc cirkusz nélkül!". Transzparenseiken szerepelt, hogy cirkusz = tradíció. Az arra járóknak, külföldi turistáknak bohócorrot osztottak és elmondták nekik, hogy tüntetnek, mert az új műsorban nem szerepelhetnek.

"Számunkra ez elképzelhetetlen. A tradícióhoz hozzátartozik, hogy egy műsorban van bohóc. Cirkusz bohóc nélkül nem létezik. A gyerekek kire kíváncsiak a műsorból? A bohócra, amelyet most elutasít ez az új műsor. Nem tudjuk, hogy ennek milyen lesz a sikere. Állás nélkül maradunk" - mondta Zoboky Zoltán, Zozo bohóc.

A tüntető bohócok mellé állt Bakács Tibor Settenkedő újságíró, kritikus, aki elmondta, azért csatlakozott az ügyhöz, mert sokszor mondták már rá, hogy pojáca és bohóc, és úgy érzi van közöttük lelki és esztétikai azonosság. "Úgyis mondhatnám, hogyha színészek lennének, akkor a helyzet nem ilyen faramuci? Hol húzzuk meg a művészi önkifejezés határát? Itt az egészben az a szomorú, hogy nem is kéne, hogy ez a kérdés legyen. Egyszerűen meg kell oldani ilyen problémákat, hogy mi történik egy tradicionális elemmel a cirkuszban. Nem biztos, hogy az a megoldás, hogy nem kap szerződést" - tette hozzá Bakács Tibor.

Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója az intézmény előtt adott rövid választ a tüntetőknek. Elmondta, miután ő is kapott egy bohócorrot, amit fel is tett: "A cirkuszban van bohóc, a cirkuszban lesz bohóc, de a cirkuszban legfontosabb az, hogy a gyerekek is és a felnőttek is nevessenek, érezzék jól magukat. Hogy ezt a rendező, hogy oldja meg, az az ő dolga. Az, hogy ennek a műsornak milyen sikere lesz - vagy nem lesz, az az én felelősségem."

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„Sokáig csak az a munka tart, amelyet nem merünk elkezdeni."
Charles Baudelaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ