Jubileumi Gála a Fővárosi Nagycirkuszban
Dátum: 2009. február 26., csütörtök, 15:41
Igazi klasszikus, hagyományos cirkuszi műsort láthat a közönség az idén 120 éves Fővárosi Nagycirkusz színpadán; a Jubileumi Gála című előadás első alkalommal szombaton várja az érdeklődőket.

A hat hónapon keresztül látható műsorban az olasz-német Saabel család egy arab, két fríz és három andalúz telivéren mutatja be a spanyol lovas iskola trükkjeit. Kiss Kata hulahop és tánc tudásával szórakoztatja az érdeklődőket, akik a Moszkvai Nyikulij cirkusz légtornászai, a Duo Markovi ügyességén is ámulhatnak.

Henri Ayala bohóctréfái mellett Alexandra kézegyensúlyozó száma látható, s az olasz Kevin Hueska hasbeszélő száma garantál „10 perc szakadatlan nevetést". Tom Dieck állatidomár 5 oroszlánjával lép a publikum elé, a Duó Orlóczy testvérpáros pedig a családi hagyományt folytatva rúdegyensúlyozó számot mutat be. Az Ayala család négy szibériai husky-t és négy szamojédet vezet a porondra, Kristóf Krisztián zsonglőr elegáns, ugyanakkor humoros produkciója nyűgözi le a nagyérdeműt.

A műsort a mongol Otgontsetseng lányok hajlékonysága és a Baross Imre Artistaképző végzős növendékei, valamint a Hungária csoport ugródeszka akrobatikája zárja - mondta el a csütörtöki sajtótájékoztatón Pósfai Zoltán, a Fővárosi Nagycirkusz sajtószóvivője.

Kiemelte: a február 28. és augusztus 30. között repertoáron szereplő Jubileumi Gála apropója, hogy a cirkusz idén ünnepli megalakulásának 120. évfordulóját; 1889 tavaszán Budapest székesfőváros tanácsa szerződést kötött a német származású Wulff Endrével, aki létrehozta a vasvázas, hullámbádoggal borított cirkuszt. Az első időkben főleg lovas számok, állatszelídítők és bohócok léptek fel, de a kezdeti siker után a cirkusz csődbe ment, ezért eladták.

A cirkusz történelem következő szereplője Beketow Mátyás, aki 1904-ben káprázatos műsorral nyitotta meg a Városi Cirkuszt, amelyet innentől kezdve Beketow cirkusznak neveztek 1934-ig. A sikersorozatnak az első világháború kitörése vetett véget, ekkor ugyanis a csaknem 100 lóból álló cirkuszi ménesből 76-ot „bevonultattak katonának".

A cirkusz és igazgatóinak története 1966-ig folytatódik, ekkor ugyanis megkezdődött az épület bontása. Az újjáépített Fővárosi Nagycirkusz 1971-ben nyitotta meg ismét kapuit a közönség előtt - mesélte Pósfai Zoltán.

A sajtóreferens több rendezvényre is felhívta a figyelmet: az Európai Cirkusznapra, amely április 18-án lesz, valamint a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola vizsgaelőadására június 26. és 28. között.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„Sokáig csak az a munka tart, amelyet nem merünk elkezdeni."
Charles Baudelaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ