Közel félmillió euróért keltek el a Marcel Marceau-relikviák
Dátum: 2009. május 28., csütörtök, 9:27
Marcel Marceau világhírű pantomimművész hagyatéka - egyebek között a védjegyének számító cilinder, valamint a tengerészruha - a várt duplájáért, közel félmillió euróért kelt el egy párizsi árverésen.

A kétnapos - kedden és szerdán lezajlott - aukciót Camille, Marceau lánya szervezte, hogy rendezze belőle apja hátrahagyott adósságait. A 84 esztendős korában 2007-ben elhunyt művész tetemes tartozást halmozott fel, mivel minden pénzét előadásaiba fektette.

Fekete cilinderére a piros virággal 3201 euróért akadt vásárló, fehér tengerészruhájáért a csíkos trikóval és testhezálló zakóval 5700 eurót adott egy licitáló.

A számos árverési tétel - köztük bútorok, festmények és műtárgyak - értékét eredetileg 2-300 ezer euróra (86 millió forint) becsülték, ám végül összesen 490 ezer euró (140 millió forint) folyt be értük az árverés során.

A Strasbourgban született, zsidó származású Marceau - akinek a II. világháború idején sikerült megszöknie a deportálás elől - új életre keltette és világszerte népszerűvé tette a pantomimművészetet.

A művész egykori asszisztense, kollégái és rajongói az aukció előtt gyűjtést indítottak, hogy a befolyó pénzből megvásárolt relikviák egy külön Marceau-múzeumba kerülhessenek, de mentőakciójuk nem járt eredménnyel.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Az egyik korszak oltárterítője a következő lábtörlője."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ