A Libération méltatta Schilling Árpád cirkuszszínházát
Dátum: 2010. február 2., kedd, 15:49
Egy teljes oldalon méltatta kedden Schilling Árpád legújabb rendezését a Libération című francia napilap.

Az új cirkusz irányzat legrangosabb európai oktatási központja, a Párizstól 150 kilométerre található Chalons-en-Champagne-ban működő Francia Cirkuszművészeti Központ (CNAC) idén a Franciaországban jól ismert Krétakör művészeti vezetőjét kérte fel a végzősök vizsgaelőadásának megrendezésére. A 16 diák Urban Rabbits (Városi nyulak) című diploma-előadását Párizsban, a La Villette kulturális parkban felállított sátorban két hete mutatták be nagy sikerrel.

A Libération kritikusa szerint már a prológusnál egyértelművé válik, hogy a magyar rendező természetes és lemeztelenített megoldást választott. Emlékezetet arra, hogy Schilling az elmúlt években pedagógiai jellegű kísérletezéseket folytatott, és ebből adódóan a CNAC vizsgaelőadásában is a cirkuszművészek személyiségének és tehetségének egyedi vonásai érdekelték. A három hónapos próbafolyamat kezdetén hosszú, személyes beszélgetéseket folytatott a diákokkal a cirkusz világához, az iskolához és az egymáshoz fűződő viszonyukról, majd szeptemberben a csapat tíz napot töltött Budapesten, utcai mutatványokkal készülve a feladatra.

Az előadásban a porondon a ki-be járkálás szüntelen: az utca állandóan jelen van, s a Fancsikai Péter által tervezett plakátról a repülő lakókocsiból egy jó barátokból álló zenélő, klarinéton és egyéb fúvós hangszereken játszó, hangoskodó társaság tűnik fel a cirkusz bejáratánál. De egyáltalán nem parádéznak: egyszerű sportcipőt és próbaruhát viselnek, a rárógumi és a cigaretta ugyanolyan kellékük, mint a porondon felejtett melltartó - hangsúlyozza a kritikus.

Frédérique Roussel szerint a szereplők közti intimebb jelenetek is jól működnek, mert a humor - ami hangsúlyos szerepet kapott a rendezésben - metaforikussá teszi az előadást. "A lehető legtisztább metaforákat próbáltam létrehozni, annyira egyszerű jeleket, hogy azok majdnem azonosak a jelölttel magával" - idézi a lap Schillinget.

Az előadásban nem minden sikerül és egyes akrobatikus számok még bizonytalanok, de a rendező tudatosan szimpatikussá teszi a tökéletlenségeket, s a néző pontosan érzi a hatalmas tehetségeket. Az előadás vitathatatlan költőisége azonban abban a tandemjelenetben bontakozik ki, amikor egy biciklista és egy siető gyalogos üldözéséből már nem tudni, hogy ki fut a másik után. Az elképzelhetetlen épp olyan váratlanul jelenik meg a porondon, mint az életben: a másikkal való találkozásban - írta a Libération.

A Városi nyulak produkció február 14-ig látható Párizsban. Tavasszal négyhónapos európai turnéra indul a csapat: Málta, Olaszország és Románia után június 19. és 27. között Budapesten a Fővárosi Nagycirkusz, július 9-10-11-én Debrecen, majd július 23-24-25-én az Európa Kulturális Fővárosa program részeként Pécs látja vendégül az előadást.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ A fal mindig keményebb, mint a fejünk, amellyel be akarjuk törni."
Marie Curie
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ