Képekké vált testek körforgása
Dátum: 2011. szeptember 14., szerda, 8:09
A Pilobolus Táncszínház 2012 februárjában Budapestre érkezik, hogy Shadowland című műsorával elkápráztassa a magyar közönséget is. A Shadowland jelenleg Európa és az Egyesült Államok legsikeresebb, legdivatosabb és legtöbb jegyet eladó színpadi produkciója. A Shadowland 2010-ben meghódította Európát. Bécsben és Németország számos nagyvárosában pár nap alatt fogytak el a belépőjegyek.

A Shadowland a Pilobolus társulat eget és földet megrengető új előadása, mely részben árnyjáték, részben tánc, részben cirkusz és részben koncert. A Pilobolus a maga nemében az első ilyen típusú előadás, melyet világ körüli turnéra vittek. A Shadowland számos, különböző nagyságú és alakú mozgó vászon segítségével teremt egész estés előadást, mely egyesíti az árnyék-képmásokat és a vászon előtti koreográfiát.

A történet szürreális utazás egy tinédzser lány érzékeny világában, mely a SpongyaBob című animációs sorozat írója, Steven Banks közreműködésével íródott.

A Shadowland a Pilobolus sok éves kísérletezése során jött létre. Az eredmény a Pilobolus jellegzetes stílusának és az újmédia innovatív alkalmazásának ötvözete.

A Pilobolus ezzel a sajátos technikával már készített egy reklámfilmet a Hyundainak, majd 2007-ben elbűvölte az egész világot, amikor az Oscar-díjátadáson előadta egyedi műsorát. A legjobb film díjára jelölt alkotások ikonikus képi világát mutatták be.




A Shadowland története

Este. Egy kis ház egy kis utcában. Egy tinédzser lány aludni készül. Függetlenségre vágyik, de a szülei még kicsinek tartják. Az álmaiba menekül. Elalszik és arra ébred, hogy árnyéka a hálószoba fala mögött önálló életre kel. A szoba fala hirtelen fordul egyet, és csapdába ejti őt a másik oldalon. Nem tud elmenekülni, felfedező útra indul Shadowlandben, és keresi a kiutat. Furcsa teremtmények jelennek meg útja során – néha komikusak és gonoszak, fenyegetőek és csábítóak. Egy  őrült szakács megpróbálja belefőzni őt a levesbe, egy óriási kéz kutyává változtatja és a kentaur megtalálja a kutya-lány szívéhez vezető utat. Az álmok folyékony logikájával, az akrobata tánc kecsességével, a legjobb mesék humorával, és a szerelmi történetekre hangolt szívvel a Shadowland az átalakulás erejét ünnepli és megmutatja, hogy kik is vagyunk valójában a váratlan és izgalmas utakon.

Az emberi testek egyesülnek, hogy figurákká váljanak

Az alapelvet egyszerű megérteni: A vásznak mögött és a reflektorok mögött emberi testek fonódnak össze, és alkotnak óriási fejeket, elefántokat, mítikus teremtményeket. A sziluettek ezen világában csak a fekete és a fehér létezik (vagy fekete és narancs, fekete és zöld és így tovább). Természetesen van jó és rossz is: a séfszakács meg akarja főzni a lányt a fazekában, mely már elnyelt egy villanykörtét és egy telefont is. - Rémálom.

Elbűvölően szép képekkel mondanak el a táncosok egy ijesztő történetet az elidegenedésről, visszautasításról, az otthonra találásról és a mindennapok brutalitásáról.

Az előadás feltűnő, mégis kerül minden olcsó poént, virtuóz, de sosem hencegő, részletes, de sosem unalmas. A Pilobolus a kommunikáció minden formáját használja, a beszédet kivéve, hogy elmondjon egy történetet a magányosságról és annak következményeiről.

A vásznon megjelenő árnyékok csak részei a hangszerelésnek, néha a testművészek kilépnek a vászon elé, és előadnak valamit, amit táncnak is nevezhetnénk, de mérföldekre van mindattól, amit eddig bárhol láthattunk. Nők csúsznak bele ruhájukba és a léptek elszíneződnek. És mindez természetesnek tűnik. A Shadowland leírására nincsenek szavak. A Shadowlandet látni kell.

2011. április 30-án a Pilobolust vendégül hívta Európa egyik legnézettebb tévéműsora, a Wetten, dass…? Árnyékszínház? Tánc? Amit a Pilobolus előad, nem lehet kategorizálni. Közvetetten és közvetlenül képek képződnek, és a nézőt az árnyék világába utaztatja, akár egy mozijelenetben.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„ Az idő a legdrágább anyag, amiből az életünk készül."
Sütő András
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ