Ma véget ér a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Dátum: 2012. február 6., hétfő, 16:26
Ma este véget ér a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amely az egyik legjelentősebb megmérettetés a világ cirkuszművészei számára. A ma este 19.00 órakor kezdődő díjkiosztó gálán a díjazottak mellett világsztárok lépnek fel.

A 16 éve útjára indított, hagyományosan kétévente megrendezett Nemzetközi Cirkuszfesztivál igazi ünnep - és komoly verseny. A fesztiválra 18 országból érkeztek artisták - többek közt Kolumbiából, Örményországból, az Egyesült Államokból, Kubából, Kanadából, Finnországból, Belgiumból, Svájcból és Oroszországból. Idén négy magyar produkció - a Rolling Wheel, az Almost Trio, Sebastian és Krisztina valamint a Duo Lavision - szállt versenybe. A produkciókat értékelő szakmai zsűriben többek közt a kanadai Cirque du Soleil, az amerikai Big Apple Circus, a német Circus Roncalli, a francia Cirque Phenix és a Nyikulin Cirkusz képviseltette magát.

A titkos szavazás eredményét vasárnap késő este hozták nyilvánosságra, a bohócot mintázó díjakat a ma esti ünnepélyes díszelőadáson adják át. A három Bronz-díjat Alexander Lane, kanadai artista formabontó karika produkciója, a belga Sebastian Nicaise Monti csárdásra bemutatott diabolo-száma és az örmény származású, légiesen kecses Elisa Khachatryan magasdrót bemutatója kapta. A zsűri Ezüst-díjjal jutalmazta Johan Wellton, svéd zsonglőrvirtuóz komikus számát és a kazah Darkan lírai gurtnilégtornász mutatványát. A fesztivál magas színvonalát bizonyítja, hogy a zsűri idén két Arany-díjat is kiosztott: a Rokashkov's csoportnak és a kanadai Chilly & Fly kettősnek. Az orosz formáció nyújtó akrobata produkciója a féltékenység, barátság és szerelem témáját dolgozta fel lenyűgöző technikával és színházi elemekkel. A férfi-nő kapcsolatok lélegzetelállító megjelenítése a témája a másik nyertes, a montreali páros állózicc-produkciójának is.

A fesztivál Életmű-díjjal köszöni meg a fesztivált követően nyugdíjba vonuló Kristof István munkáját, aki huszonhárom éven át vezette a Fővárosi Nagycirkuszt.

A legjobb magyar produkció a Duo Lavision élőszobra lett, a duó tagjai a médiazsűri díját is átvehetik. Különdíjat kapott a Rolling Wheel rhönrad produkciója, Sebastian és Kristina transzformáció száma és a "golfzsonglőr" Almost Trio.

Idén először gyermekzsűri is értékelte a műsorszámokat, amelyek közül Leonid Beljakov parádés kutyaszáma nyerte el tetszésüket.

A 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjkiosztó gáláján három világsztár lép fel: Hush Ma Hush, aki a 33. Monte Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjazottja, Nathalie Enterline batonforgató, a párizsi Lido és a frankfurti Tigerpalast sztárja és a híres Larible cirkuszdinasztia legifjabb tagja, David Larible Junior zsonglőr.

(MTI-OTS)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ A kor csak akkor számít, ha sajt vagy."
Helen Hayes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ