Kötéltánc a Niagara felett
Dátum: 2012. május 3., csütörtök, 23:05
Átsétál a Niagara-vízesés fölött kifeszített kötélen egy cirkuszi kötéltáncos. Nik Wallenda szerdán jelentette be, hogy a páratlan mutatványra június 15-én kerül sor.

A 33 éves férfi a Repülő Wallendák néven ismert cirkuszi dinasztia harmadik nemzedékéhez tartozik. Mint mondta: hatéves kora óta álmodik arról, hogy átsétáljon a Niagara fölött.

"Garantálom, hogy ehhez fogható mutatványra még nem került sor a világon" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Wallenda, aki öt centiméter vastag, 550 méter hosszú kötélen teszi meg az utat a 46 méteres mélység fölött. A kötéltáncos elárulta: előfordult már, hogy ennél magasabban és hosszabb utat is megtett egy szál kötélen, ám egyik korábbi mutatványa sem mérhető ahhoz, amire készül.

Az artista május 12-től tíz napon át edz a Niagara-vízesés közelében egy parkolóban, ahol bárki megnézheti. A magasban várható szélre és a vízesés okozta nedvességre is felkészül - jegyezte meg.

A vízesés fölötti kötél egyik vége az Egyesült Államok területén, másik vége Kanadában lesz rögzítve. Mint Wallenda elmondta: az aktuális időjárási viszonyok döntik majd el, hogy a kötél melyik végén indul el a 30-40 perces "sétára". A mutatványt a kora esti órákra tervezik, amikor színes fényekkel világítják meg a vízesést.

Több mint száz éve nem volt példa ilyen látványosságra a Niagaránál, ugyanis a vízesés körzetében tilosak az effajta mutatványok. Wallendának közel két évébe telt, amíg a szükséges engedélyeket beszerezte. Az volt a szerencséje, hogy helyi politikus támogatókat is talált, akik az idegenforgalom fellendülését remélték a hírveréstől. Az első lökést New York állam kormányzója, Andrew Cuomo adta meg a tervnek tavaly szeptemberben azzal, hogy egy rendelkezéssel egy évet biztosított Wallendának a mutatvány végrehajtására. Végül a februárban a kanadai hatóságok is áldásukat adták a vállalkozásra azzal a kikötéssel, hogy azt követően húsz évig ismét nem kerülhet sor hasonlóra.

Wallenda számos világrekordot felállított korábban, köztük a legmagasabban kötélen biciklizését, továbbá ő tette meg a leghosszabb utat is kötélen kerékpározva.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„Minden állítás tagadás is egyben."
Benedictus De Spinoza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ