Budapesten a Cirque du Soleil legendás előadása
Dátum: 2012. május 17., csütörtök, 6:35
Május 17. és 20. között öt alkalommal Budapesten lép fel a Cirque du Soleil legendás előadásával, az Alegríával. A kanadai társulatban 55 artista dolgozik együtt, a teljes stáb több, mint száz fő - hangzott el az együttes próbáján szerdán, amelyen az MTI munkatársa is ott járt.

Genevieve Laurendeau, a társulat sajtókapcsolatokért felelős munkatársa az MTI-nek elmondta: a társulat 22 kamionnal érkezett a Papp László Budapest Sportarénába. A tökéletes összhangért a színpad mögött bemelegítő helységet hoztak létre, ahol az artisták akár az előadás alatt is gyakorolhatnak. Szintén a színpad mögött kapott helyet a Cirque du Soleil saját varrodája, sőt mosodája is. A társulattal érkező több mint hatszáz jelmezt ugyanis minden fellépés után kimossák.

A Magyarországra érkezett artisták épp a kéthetes pihenésükről tértek vissza. Általában vasárnap vagy hétfőn érkeznek az új helyszínekre, ahol egy rövid pihenés után már kezdődnek az edzések, majd a hét közepétől vasárnapig tartanak az előadások - magyarázta Genevieve Laurendeau.

Szerdán egész nap edzenek, este pedig a kosztümös próba következik. "Ekkor mindennek olyannak kell lennie, mint az előadáson" - tette hozzá. Megjegyezte: a társulat tagjai valamennyien profik, ezért gyakorolnak többnyire önállóan, persze közben a vezető edző és a művészeti vezető is figyeli és tanácsaival segíti őket.

"A legmagasabb szinten képzett artistákról van szó, ezért már nem kell nekik megmondani, hogy mit, hogyan csináljanak. Tudják azt maguktól is. Önállóan gyakorolnak, de a végére mindenki ugyanolyan színvonalon fog teljesíteni" - mutatott rá a Cirque du Soleil munkatársa, hozzátéve, hogy számukra a legfontosabb a biztonság, minden zavaró tényezőt igyekeznek kiiktatni.

„A legfontosabb, hogy az előadásra tudjanak összpontosítani, ne kelljen nekik részletekkel foglalkozniuk. Nem lehetnek zavaró zajok, a kellékeknek tökéletes állapotban kell lenniük” - fogalmazott Genevieve Laurendeau, majd megjegyezte, hogy folyamatosan figyelik a tér hőmérsékletét is, hiszen ha a magasban hűvösebb van, mint lent a színpadon, az izmok merevebbé válhatnak.

A próbán elhangzott: az artisták többnyire a tornászvilágból érkeznek, de akad köztük olyan is, akinek a cirkuszban indult a karrierje. Mint a sajtóreferens megjegyezte, a többségnek Cirque du Soleil jelenti a pályafutása csúcsát, a mostani társulat egyik tagja például korábban olimpikon volt, szerepelt az ötkarikás játékokon Sydneyben, de helyezést végül nem ért el. Genevieve Laurendeau arról is beszélt, hogy azok a művészek, akik bekerülnek a társulatba, először a montréali központban tanulnak tovább. Ott nemcsak a koreográfiát tanulják be, de elsajátítják azt is, hogyan lehet önállóan felkészülni a showra, például maguk sminkelik az arcukat. Erre külön kézikönyv is van.

A próba nagy része 13 méter magasban, a földön a 28 éves Dennys Tolstov egyensúlyozó művész gyakorolt. Az MTI kérdésére elmondta, hogy tíz éve van a társulattal, rögtön a cirkusziskola után ide jelentkezett. "Az előadás pont arról szól, amilyen életet élek itt a társulatban" - jegyezte meg. Saját számáról csupán annyit mondott, hogy a fején fog egyensúlyozni.

"Nem csupán cirkuszt láthat a közönség, hanem színházat is. Az előadás az érzelmekről szól, azok átadásáról" - jegyezte meg az Alegríáról Genevieve Laurendeau, aki szerint a Cirque du Soleil mind a 22 előadása teljesen más, csak az akrobatikus elemekben hasonlítanak, meg abban, hogy náluk nincsenek állatprodukciók.

Szerinte az Alegría a generációk közti harcról, a régi és az új küzdelméről szól, ezt érzékeltetik a jelmezek is. Az idősebb karaktereket színesebb, díszesebb kosztümök jelzik, a fiatalabb szereplők egyszerűbb, letisztultabb ruhát viselnek.

Genevieve Laurendeau arról is beszélt, hogy minden előadásukat élőzene kíséri. A dzsessz, pop, tangó és klezmer elemeket is felvonultató zenekar szerepeltetése nem csupán az erőteljesebb színpadi hatást szolgálja, hanem az artistákat is segíti. Ha DC-ről játszanák a zenét, akkor a művészeknek kellene a zenéhez alkalmazkodniuk, így viszont pont fordítva történik. "A zenekar vezetője fél szemmel mindig az artistákat figyeli, így ha kell, le tudnak lassulni, ki tudnak tartani egy-egy hangot, igazodva a produkció ritmusához" - fogalmazott a sajtóreferens, megemlítve, hogy az Alegría zenéje mai napig a Cirque du Soleil legnagyobb példányszámba eladott albuma. (A főcímdalt itthon Oláh Ibolya énekelte).

Az MTI kérdésére elmondta: jelenleg csak egy magyar tagja van a 17 ország tagjait egyesítő társulatnak, Fazekas István a világításért felel.

A Cirque du Soleil 1994-ben mutatta be az Alegríát Montréalban, azóta mintegy tíz millióan látták szerte a világon. 2009-ben az előadást átalakították, hogy arénákban is bemutathassák, azóta így turnéznak vele.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ