Csinnadratta a Fővárosi Nagycirkusz porondján
Dátum: 2012. június 30., szombat, 0:40
Költészet, népzene, cirkuszművészet és néptánc találkozik a Fővárosi Nagycirkusz porondján szombaton a Csinnadratta című előadáson, amely egyben a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékeinek vizsgája is.

Az előadás címét a magyar költők cirkuszról szóló írásait, verseit tartalmazó kötet ihlette, és keretét is a költészet adja: az artistaprodukciókat versek vezetik be két bohócnövendék előadásában, így a szaltók, a zsonglőrszámok és a komoly mutatványok között elhangzik majd Pilinszky János, Babits Mihály, Rónay György, Pinczés Judit és Lackfi János egy-egy műve - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a Csinnadratta egy történetet mesél el a cirkusz nyelvén: a fonóban játszó, tréfálkozó gyerekek egyszer csak megpillantják a faluba érkezett cirkuszi társulatot, és ezzel kezdetét veszi az időutazással és izgalmakkal teli kaland, amelyben a cirkuszvilág jellegzetes alakjai válnak főszereplővé. Kötéltáncos, drótművész, levegőakrobata jelenik meg, begördülnek az egykerekű mutatványosok, a levegőben trapézművészek repülnek. Az artistaprodukciók egy részét autentikus népzene kíséri, a növendékek maguk is dalra fakadnak vagy zenélnek.

Az újszerű előadás június 30-án 15 órakor lesz látható a Fővárosi Nagycirkuszban. A délelőtti, 11 órakor kezdődő előadáson a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc tagozatos növendékei és a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola diákjai lépnek fel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ