Kiállítás a cirkuszról és a varietéről
Dátum: 2012. december 11., kedd, 0:01
A cirkuszt és a varietét megjelenítő alkotásokat mutat be a kedden nyíló Valóság és illúzió című kiállítás a Fővárosi Nagycirkuszban.

A február 3-ig látogatható tárlaton festmények, szobrok, grafikák és alkalmazott grafikák mellett illusztrációk, textilek, kerámiák és fotók egyaránt láthatók lesznek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel.

A Maciva Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) közös pályázatára a képző- és iparművészet, valamint a fotóművészet területéről több mint 300 mű érkezett cirkusz és a varieté témakörben. Az alkotásokból szakmai zsűri válogatta ki a darabokat és állította össze a kiállítást azzal a céllal, hogy bemutassa a cirkusz és varieté világának megjelenését a vizuális művészetek különböző területein, és ezáltal ráirányítsa a figyelmet a művészet és a kultúra egymástól eltérő szegmenseinek kölcsönhatására.

"A régmúltba visszanyúló első cirkuszélményeink soha nem felejthetően maradnak velünk, időtlenné válnak, felidézésük pedig gyakran egész gyermekkorunk hangulatát visszavarázsolja. A nemzeti intézménnyé vált Maciva és a kiváló honi alkotóművészeket tömörítő MAOE most közös kísérletet tesznek arra, hogy közelebb kerüljünk a titkokhoz" - idézte a közlemény Halász János parlamenti államtitkár szavait.

Kriza Zsigmond, a Maciva Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint "Aba-Novák, Picasso és az egyetemes művészettörténet más kiválóságai már bizonyították, hogy a cirkusz nem csupán szórakoztató és intenzív élményeket nyújtó művészeti ág, hanem olyan összművészeti látvány- és gondolatvilágot teremt, amely mindig inspirálóan hatott más művészeti ágakra".

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ