Kriza Zsigmond: visszatérhet az aranykor a Fővárosi Nagycirkuszba
Dátum: 2013. szeptember 23., hétfő, 0:28
Az elmúlt két évben számos fejlesztést hajtott végre, új programokat vezetett be a Fővárosi Nagycirkusz azzal a céllal, hogy visszahozzák a magyar cirkusz aranykorát. Az újításokról Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kht. (Maciva) igazgatója beszélt az MTI-nek.

Az elmúlt két évben a Fővárosi Nagycirkusz és a Maciva munkatársai azon dolgoztak, hogy újra felvirágoztassák a magyar cirkuszművészetet. Ennek szellemében megújult a városligeti épület fogadótere és homlokzata, számos új és korszerű technikai felszereléssel bővült az intézmény eszközparkja és hamarosan elkészül a Hungária Cirkuszcsarnok is a Hungária körúti művésztelepen, amely az utánpótlásképzésben és az artisták felkészülésében nyújt nagy segítséget - fejtette ki Kriza Zsigmond.

"Nemcsak az épületeinket és a Fővárosi Nagycirkusz fény- és hangtechnikáját fejlesztjük, de a műsorpolitikánkat is megújítottuk: bekapcsolódtunk többek között a múzeumok éjszakája programsorozatba, amelyen idén már második alkalommal vettünk részt, valamint ebben az évben először megszerveztük a cirkuszok éjszakáját. Ez azért volt különleges, mert korábban soha nem volt példa hasonló együttműködésre az állami és a magáncirkuszok között" - sorolta az igazgató.

Kriza Zsigmond szerint már az év elején megtérülni látszott a Maciva és a cirkusz dolgozóinak munkája, hiszen a januárban bemutatott Magyar Cirkuszcsillagok című műsort csaknem 50 ezer néző tekintette meg. Ezt csak a nyári Circus Maximus című produkció múlta felül, amely minden idők legnagyobb kasszasikerét produkálta az intézményben. "A kasszáknál kígyózó sorok, a zsúfolásig telt nézőtér jelzi, hogy jó úton jár az intézmény" - fűzte hozzá.

Az újítás része, hogy számos olyan cirkuszi eseményt is meghonosítsanak Magyarországon, amelynek külföldön évszázadokra visszatekintő hagyománya van. A 19. század óta szokás például, hogy a városba érkező cirkuszi társulatok díszes menetben vonulnak végig annak a településnek az utcáin, ahol műsort adnak.

A Fővárosi Nagycirkusz ezt a hagyományt eleveníti fel Az Univerzum fényei című új műsora premierjének délelőttjén: október 5-én a műsor nemzetközi fellépői az artistaképző diákjaival kiegészülve, elefántok, cirkuszi lovak társaságában idén első alkalommal vonulnak át a Városligeten. A látványos menet a Hősök terét megkerülve érkezik vissza a cirkusz elé, ahol szabadtéri cirkuszi attrakciókkal, többek közt egy látványos halálkerék számmal várják az érdeklődőket.

Kriza Zsigmond kiemelte, hogy a parádén részt vesz az új műsor szenzációja, a világhírű Casselly család, amelynek elefántprodukciója tavaly elnyerte Monte Carlóban a cirkuszvilág Oscarját, az Aranybohóc-díjat.

Novemberben és decemberben szombatonként a legjobb magyar artistaszámokkal feldúsítva láthatja a közönség az Univerzum fényei című műsort Szombat esti cirkuszkoktél címmel.

Januárban a jubileumi, 10. Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak ad otthont az intézmény, ahol nemcsak a világ leghíresebb művészei lépnek fel, hanem Budapestre érkezik a cirkuszvilág színe-java, a leghíresebb cirkuszok igazgatói, a művészek fellépéseit megszervező impresszáriók a világ minden tájáról.

"Úgy tapasztaljuk, hogy a rengeteg fejlesztésnek és az új műsoroknak köszönhetően sikerült visszacsábítanunk a műfajtól korábban elpártolt nézőket és felkeltenünk az érdeklődést a cirkusz iránt. Ez egy nagyon nehéz műfaj, de nem okozhatunk csalódást, hiszen csak az a néző látogat el újra hozzánk, aki igazán korszerű, színvonalas cirkuszműsort látott és emlékezetes élménnyel lett gazdagabb" - emelte ki az igazgató.

Az intézmény az utánpótlásképzésre is nagy figyelmet fordít, ezért a közeljövőben tervezik a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola oktatási és szakképzési modelljének a megújítását is, hiszen "ahhoz, hogy újra olyan cirkusznemzet legyünk, amilyen a hatvanas-hetvenes években voltunk, nem elég az infrastruktúrát fejleszteni, de a magyar produkcióknak is meg kell újulniuk, igazi cirkuszcsillagokat kell nevelnünk. Így érhetjük el, hogy újra a régi tisztelettel emlegessék világszerte a magyar cirkuszt".

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Becsüld meg a kezdőt – ő semmi, de még minden lehet."
Forbáth Imre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ