Átadták a Hungária Cirkuszcsarnokot
Dátum: 2013. november 22., péntek, 17:39
Átadták a magyar artistaképzés új bázisául szolgáló Hungária Cirkuszcsarnokot a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kht. (MACIVA) Hungária körúti Művésztelepén pénteken délután.

Halász János kultúráért felelős államtitkár az épület avatóján elmondta: a MACIVA nemzeti intézményként nagyszerűen dolgozik, ezt az is bizonyítja, hogy a közönség az elmúlt két évben visszatalált a magyar cirkuszművészethez.

Tavaly novemberben kezdődött el a művésztelep területén álló lerobbant Hippodrom és az évek óta üres MACIVA Állatház épületeinek bontása. A felszabaduló területen megépített új csarnok az akrobatikus és levegőszámok gyakorlása mellett bemutató- és vizsgaelőadások megtartására is alkalmas.

Az új építményben a Fővárosi Nagycirkusz porondjával azonos méretű gyakorló manézs is kialakítható. A csarnok - a galéria szintet is figyelembe véve - kétszintes; a megközelítőleg 12 méter kupolamagasságú épületben a bemutató előadások során mintegy 132 fő részére van lehetőség ülőhely kialakítására. A csaknem 902 négyzetméter alapterületű épület egy átjáró híddal csatlakozik a Művésztelepen lévő másik próbateremhez.

Kriza Zsigmond, a MACIVA igazgatója hangsúlyozta: ahhoz, hogy a magyar cirkusz visszanyerje régi hírnevét, rá kell erősíteni az artistaképzésre. Mint elmondta, az új csarnok lesz a bázisa a Jövő Cirkusza projektnek, amelyet az artistaképzés módszertani és szakmai megújítása, valamint a nemzetközi kapcsolatok erősítése érdekében indítottak el.

"A program célja, hogy a magyar artistaképzés felzárkózzon a világ élvonalához és az artistavilágban Magyarország visszaszerezze egykori cirkusznemzeti státuszát" - fogalmazott.

Kriza Zsigmond elmondta, hogy a Jövő Cirkusza program egyik alapvető eleme a nemzetközi kapcsolatrendszer megerősítése. A MACIVA a több mint 100 artistanövendék képzését végző Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola fenntartójaként újra kívánja építeni a nemzetközi cirkusziskolákhoz fűződő, évtizedek óta elhanyagolt kapcsolatrendszert.

A programba már bekapcsolódott a madridi Carampa Cirkusziskola, a torinói Flic Cirkusz és a Cirkusziskolák Európai Szövetsége (FEDEC). A 2014-es év elején a cirkuszvilág krémje is birtokba veszi a Fővárosi Nagycirkuszt és a Hungária Cirkuszcsarnokot a január 9. és 13. között megrendezendő 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, amelynek hivatalos programjában több mint 30 számot, két különböző műsorban, nyolc előadáson mutatnak be a világ legelismertebb artistaművészei a magyar közönségnek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„Szépen élni, ameddig lehet, és szépen meghalni, amikor kell."
Benedek Marcell
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ