A 60 éves magyar cirkusz is bemutatkozik idén a színházi találkozón
Dátum: 2014. május 31., szombat, 8:39

A Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) fennállásának 60. évfordulója alkalmából különleges sátras születésnapi cirkuszműsort mutat be és kiállítással tiszteleg a magyar cirkuszművészet legendái előtt a Pécsi Országos Színházi Találkozón június 12. és 15. között.

A legrégebbi magyar kulturális vállalatnak számító MACIVA működésének első 30-40 éve egyet jelentett a magyar cirkuszművészet történetével - hangsúlyozta Kriza Zsigmond, a vállalat igazgatója az MTI-nek adott interjújában.

"Van mit ünnepelni, hiszen a magyar cirkusznak nem csak múltja, de jelene és jövője is van" - mutatott rá, hozzátéve, hogy ennek jegyében mutatkoznak be Pécsett a Baross Imre Artistaképző olyan frissen végzett artistái, mint a Trió Sárközi vagy a Duó Deszka tagjai. A műsor másik fontos részét képezi a legrangosabb cirkuszfesztiválokon első helyen végzett Casselly család elefántos akrobataszáma és a Monte Carló-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyetlen magyar bajnoka, Richter Flórián lovas produkciója. Emellett látható lesz még a Richter lovas akrobatacsoport klasszikus cirkuszi időket idéző szabadidomitás és magasiskola száma is, amely a hungarikumnak számító, magyar lovashagyományokat idézi - fejtette ki.

"Azt szeretnénk demonstrálni a POSZT-os születésnapi gálaműsorral hogy nem csak nagy hagyománya, de erős jelene is van a magyar cirkusznak és maga a műfaj egy nagyon szórakoztató és igazán 21. századi, megújulásra mindig képes előadóművészeti ág, amelyhez a színházi fesztivál nagyon jó keretet ad" - emelte ki.

A gálaműsorhoz szervesen kapcsolódik a műfaj történetét bemutató kiállítás, amely a sátor előterében a legnagyobb magyar cirkuszművészeknek állít emléket. A tablókon olyan művészek élete elevenedik meg, mint Corodini (Göndör Miklós) artista-bűvész, Donnert János és Donnert Károly idomárok, Simon Tibor artista, Rodolfó (Gács Rezső) bűvész, Eötvös Gábor, Weisz Nándor, Hortobágyi Károly artisták, Giuseppe Baroccaldi és Wulff Ede cirkuszművészek, Beketow Mátyás idomár, cirkuszigazgató valamint idősebb Richter József artista.

Kriza Zsigmond elmondta, hogy az előadások előtt archív felvételekkel is megidézik a legendás művészek alakjait, a péntek esti díszelőadás után pedig tűzijátékkal köszöntik a 60 éves intézményt.

Az igazgató megemlítette, hogy a MACIVA 23 éve nem indított sátras utazó cirkuszt, azonban ha a pécsi bemutató jól sikerül, megfontolják, hogy a műfaj népszerűsítésére országszerte tartanak majd újra ilyen bemutatókat.

A MACIVA és a Fővárosi Nagycirkusz utazó cirkuszműsora június 12-15. között lesz látható Pécsen, az Expo Centerben.

Az 1954-ben még Országos Cirkuszvállalat néven alapított cég a cirkuszi műfaj hazai népszerűségét nemcsak a Fővárosi Nagycirkusz üzemeltetésével, hanem egészen 1992-ig sátras utazó cirkuszok működtetésével alapozta meg. A MACIVA a 60-as, 70-es években 250 cirkuszkocsival és több mint 300 magyar artistával, továbbá tigrisekből, oroszlánokból, elefántokból álló menazsériával járta a vidéki nagyvárosokat, de komplett magyar cirkuszműsorral eljutott Bulgáriába, az NDK-ba, Jugoszláviába, sőt Görögországba és a skandináv országokba is.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ