Vidéki turnéra indul a Fővárosi Nagycirkusz
Dátum: 2014. szeptember 5., péntek, 8:02

A Fővárosi Nagycirkusz szeptemberben vidéki turnéra indul, amelynek elsősorban az a célja, hogy tovább népszerűsítse a minőségi cirkuszművészetet - közölte Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) ügyvezető igazgatója csütörtökön Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján.

Az állami nagycirkusz alkalmi műsorát három városban, Kecskeméten, Szolnokon és Debrecenben láthatja majd a közönség - mondta az ügyvezető igazgató. A turné a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Hozzátette, hogy 125 éves fennállása óta első alkalommal indul a cirkusz vidéki turnéra. A Magyar Cirkuszcsillagok című műsorral arra hívják fel a figyelmet, hogy a korszerű, professzionális cirkusz a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő előadó-művészeti műfaja Európában.

Kriza Zsigmond kiemelte, hogy a műsorban fellépnek többek között a nyári műsor világhírű sztárjai, valamint a legkiválóbb magyar artisták: Richter Flórián, a Monte Carló-i Cirkuszfesztivál egyetlen magyar Arany Bohóc díjas művésze, a Baross Imre Artistaképző legkiválóbb deszkaakrobatái, a Duo Sifolinis halálkerék műsorszáma, továbbá a német Hans Ludwig Suppmeier és tigrisei, az olasz Paolo Folco kutyaprodukciója, levegőakrobaták, elefántok, bohócok.

Megemlítette, hogy a Circus Classicus című nyári műsora mintegy 150 ezer nézőt vonzott, ezzel minden idők legnagyobb kasszasikerét érte.

Kriza Zsigmond ismertette azt, hogy a MACIVA és a Magyar Cirkuszművészeti Tanács (MCT) új programot indít, amely szakmai segítséget ad a cirkuszlátogatóknak azzal, hogy a tanács szakemberei az ellenőrzött és minőségi műsorokra ajánlást adnak, így ezek a műsorok garantált művészeti minőséget képviselnek. A 2015-ben induló új műsorokra kérhetik a társulatok a művészeti tanács ajánlását és ha a műsoruk megfelel a minőségi cirkuszművészettel szemben támasztott követelményeknek, akkor megkapják az ajánlás logóját, ezt a műsorok tájékoztató anyagain feltüntethetik - fűzte hozzá.

Beszámolt arról, hogy a szeptemberi turnén a Fővárosi Nagycirkusz - társadalmi felelősségvállalási programja keretében - minden városban 300 fogyatékos vagy más okból nehéz sorsú gyermeket fogad ingyenesen előadásain.

Kriza Zsigmond ismertette a MCT döntését, amelynek értelmében a turné művészeti vezetőjét és fellépő sztárját, Richter Flóriánt a tanács felkérte a magyar cirkuszművészet utazó nagykövetének.

Az MTI kérdésére Kriza Zsigmond elmondta: Magyarországon 10-15 társaság foglalkozik cirkuszi produkciók utaztatásával és bemutatásával, amelyeknek műsorát eddig művészeti szempontból nem minősítette egyetlen szervezet sem.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára levélben üdvözölte a MACIVA és a MCT együttműködését, amely "a minőségi és ellenőrzött műsorra garanciát jelentő ajánlási rendszer életre hívását célozza".

"E törekvések - a minőségi előadó-művészet népszerűsítése, annak több régióba történő eljuttatása - egybevágnak a kulturális kormányzat elképzeléseivel" - olvasható az államtitkár levelében.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Becsüld meg a kezdőt – ő semmi, de még minden lehet."
Forbáth Imre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ