A versenysportot cserélte művészetre a Cirque du Soleil két magyar artistája
Dátum: 2015. január 14., szerda, 10:00

Bánhegyi Kata háromszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok ugrókötélezőként, Katona Viktor pedig tornászként került az újcikrusz műfaját képviselő világhírű montreali Cirque du Soleil társulathoz, amelynek Quidam című műsorában a két fiatal február 13-15. között öt előadáson lép fel a magyar közönség előtt, a Papp László Budapest Sportarénában.

Bánhegyi Kata az MTI-nek elmondta, gyerekkora óta versenyszerűen ugrókötelezett, majd mikor hallotta, hogy a cirkusz extrém sportágat művelő fiatalokat keres, testvérével együtt elküldte bemutatkozó videójukat Montrealba. Ezt követően franciaországi meghallgatásra hívták őket. Bánhegyi Katának két hónap múlva szerződést kínáltak a Quidam című műsorban.

"A társulathoz nehéz bekerülni, vannak akik évekig várnak, de van olyan is, akit nagyon hamar beválasztanak. Olyan is előfordul, hogy személyesen választanak ki előadókat, ahogyan például Viktorral is történt" - fejtette ki.

Katona Viktor Dunaújvárosban született, és ötévesen kezdte tornász karrierjét. Ifjúsági válogatott tornászként sok éven át vett részt nemzetközi versenyeken Európában. Amikor a helyi torna klub bezárt, 18 évesen Budapestre költözött, ahol beiratkozott színházi képzésre, és megkezdte légtornászedzéseit is egy helyi cirkuszműhelyben. Ezután szabadúszó előadóként kezdett dolgozni, majd a Baross Imre Artistaképzőben folytatta tanulmányait. Innen egyenes út vezetett a Budapesti Cirkszfesztiválra, ahol a Cirque du Soleil tehetségkutatói felfigyeltek rá, és meghívták egy általános képzésre Montrealba, a társulat székhelyére. Néhány hónap után szerződést ajánlottak neki a Quidam előadásra.

"Az én számom ebben a produkcióban gyakorlatilag az "extrém kötélmászás". Különféle figurákat csinálunk kötélen, hasonlókat, mint a légtornánál használt selyemszalagon: felmászunk nagy magasságba, majd lezuhanunk a kötélbe tekeredve" - fogalmazott az artista.

Bánhegyi Kata fő műsorszáma a produkcióban az ugrókötelezés, amely egy csoportos szám, ezen belül a szóló részt egy japán fiúval együtt ketten mutatják be. Ebben a részben van két kötéllel és hat kötéllel végzett különleges gyakorlat is, amelyet többféle stílusú ugrással és különleges nehézségű elemmel vegyítenek - mondta el.

"Ebben a produkcióban 25 különböző országból vannak artisták és egyéb stábtagok, úgyhogy nagyon izgalmas ennyi különböző nyelvet és kultúrát megismerni. Ebből a szempontból is nagy élmény egy ekkora stáb tagjának lenni" - fejtette ki Bánhegyi Kata, azonban hozzátette, a munka fárasztó része, hogy hetente más városban vannak, és gyakorlatilag együtt élnek 24 héten keresztül. "Ez nagyon zárt közeg, aminek természetesen megvannak az előnyei és hátrányai is, de mindezekkel együtt nagyon szeretek itt dolgozni" - fűzte hozzá.

Mindketten több mint kilenc éve dolgoznak a társulatnál a Quidam produkcióban, amely 2016-ban 20 év után kerül le a társulat műsoráról.

A Quidam 1996 áprilisában debütált Montrealban nagysátras produkcióként. 2010 decemberétől már aréna show-ként mutatták be Észak-Amerikában. A nemzetközi gárda 46 akrobatából, zenészekből, énekesekből és néhány különleges karakterszereplőből áll.

A történet egy kislányról szól, akiről fásult és szótlan szülei nem vesznek tudomást. Értelmetlennek érzi mindennapjait, így egy képzeletbeli világba menekül, amelyet a produkció számai keltenek életre.

A két magyar művész elmondta, hogy a cirkusznak 19 produkciója fut párhuzamosan világszerte, így a Quidam show megszűnése után szeretnék munkájukat a Cirque du Soleil más produkciójában folytatni. Azt mondják, erre abban az esetben van lehetőség, ha produkciójuk beilleszthető más műsorszámba is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„Azon a napon lettél felnőtt, amikor először nevettél egy jót – önmagadon."
Ethel Barrymore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ