A magyar kultúra napja - Lovas színházzal ünnepelt a Fővárosi Nagycirkusz
Dátum: 2015. január 23., péntek, 9:31

Megemlékezéssel és lovas színházi produkcióval ünnepelte a Fővárosi Nagycirkusz a magyar kultúra napját.

A külföldön elismert magyar cirkuszművészek főszereplésével futó Magyar Cirkuszcsillagok című műsor magyar kultúra napi előadását Pintér Tibor Nemzeti Lovas Színházának fellépése egészítette ki, valamint egy műsorblokkal megemlékeztek - születésének 130. évfordulója alkalmából - a műfaj egyik kiemelkedő művészéről, az auschwitzi haláltáborban meggyilkolt Hirsch Zoltán bohócról is, aki a két világháború közti időszakban az egyik legsikeresebb magyar cirkuszművésznek számított.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az előadás megnyitóján hangsúlyozta, hogy ez a mai nap arról is szól, hogy megmutassa, a magyar kultúrának milyen fontos szegmense a cirkuszművészet, hiszen az olyan nagy múltú cirkuszművész dinasztiákat, mint az Axt, Richter vagy a Donnert családok, nemcsak Magyarországon, hanem a világ minden táján jegyzik.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a Fővárosi Nagycirkusz kiemelt nemzeti intézményként évek óta ünnepli meg méltó módon a magyar kultúra napját, ezen kívül pedig számos olyan eseményt és jótékonysági előadást szervez, amellyel a hátrányos helyzetű csoportok számára is lehetővé teszi, hogy átéljék a cirkusz élményét.

"Ez a mai nap emlékezés Zoli bohócra és másokra is, akik az elmúlt 130 évben a magyar cirkuszművészetnek kiemelkedő alakjai voltak" - hangoztatta Rétvári Bence.

A csütörtöki programban fellépett mások mellett Richter Flórián lovas és elefántszámával, a Donnert lovascsoport, Axt Ibolya trapézművész, a Rippel fivérek, Pakucza József erőművész, Ádám Krisztián magasdrót produkcióval és a Baross Imre Artistaképző növendékei is.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ