Az artistaművészet új arcáról tartott előadást Fekete Péter Kínában
Dátum: 2015. agusztus 15., szombat, 7:48

Fekete Péter miniszteri biztos Adj arcot a művésznek! címmel tartott előadást a kínai Zuhangban, ahol a Második Nemzetközi Kínai Cirkuszfesztivált előkészítő szakmai konferencia szakértői fórumán vett részt.

Fekete Péter a tanácskozáson arról beszélt, hogyan lehetne megmutatni a műsorszámokban szereplő artistákat, hogyan lehetne arcot adni az artistaművésznek, hiszen a nézők általában a műsorszám mögött nagyon ritkán látják meg az embert, aki a művészi színvonalú produktumot létrehozza - fejtette ki Fekete Péter az M1 aktuális csatornán, csütörtökön.

"Messziről azt látjuk, hogy milyen szép és harmonikus a kép, engem viszont az érdekelne, hogy ki van a háttérben, a produkció mögött, hogy hívják azt a 18 éves kislányt, aki ugrik, mennyi munka van abban, hogy hármas szaltót tud ugrani, szereti-e a krémest és le kell-e mondania róla, hogy ezt a szaltót meg tudja csinálni" - részletezte.

Véleménye szerint komolyan felmerül a sportközvetítéseknél ismert visszajátszás lehetősége, hiszen - mint mondta -, minden műsorszámban van egy-egy másodperc, amikor nem a csúcspontra összpontosít a néző. Ekkor egy felvett részlettel meg lehetne mutatni a művész arcát, gesztusait és olyankor levetíteni, amikor nem veszi el a fókuszt magáról a műsorszámról.

"A produkció attól lesz művészet, ha gondolatokat, érzelmeket közvetít és van társadalmi üzenete. Azért vetítenénk ki egy-egy részletet, hogy egyrészt közelebb hozzuk a művészt, másrészt, hogy a társadalmi üzenetet valamilyen módon érthetőbbé tegyük a nézők számára."

Fekete Péter elmondta, hogy a konferencián a cirkusz és az állatvédelem problémájáról is értekeztek.

"Az országok jelentős részében be van már tiltva, hogy a cirkuszban állatok lépjenek fel. Mi is kezdeményeztünk a Fővárosi Nagycirkuszban egy komoly beszélgetéssorozatot, amelynek részeként elemezzük majd, hogy van-e keresnivalója az állatnak a cirkuszban" - fejtette ki. A miniszteri biztos úgy vélte, hogy ameddig egy állatszám az ember-állat harmóniáját mutatja be, addig megállja a helyét a cirkuszban, de amelyekben az ember a hatalmát demonstrálja az állat felett, azok a számok ki fognak kopni.

A nemzetközi kongresszuson rész vett Ting Vej, Kína kulturális miniszterhelyettese, a sanghaji, a zuhangi és a kuangcsoui cirkusz igazgatói, de képviseltették magukat mexikói és olasz cirkuszszakértők, valamint a Moszkvai Nagycirkusz és a Nikulin Cirkusz is.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét, mint a butaság."
Ödön Von Horváth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ