Kezdetét vette a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Dátum: 2016. január 8., péntek, 8:56

Kezdetét vette csütörtök este a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amelyen tizenhét ország művészei lépnek a porondra öt napon át.

A Fővárosi Nagycirkuszban zajló nemzetközi mustrán két programbontásban láthatja a közönség a fellépőket: csütörtökön és vasárnap az A műsor produkciói, pénteken és szombaton a B program előadásai tekinthetők meg. A gálaműsort hétfőn, az esemény zárónapján két alkalommal mutatják be. A nemzetközi szakemberekből álló zsűri 60 jelentkezőből 30 műsorszámot válogatott be a repertoárba.

Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos a fesztivál kezdete alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a cirkusz olyan művészeti ág, amely összeköti a különböző nemzedékeket. Ez a fesztivál üzenete - tette hozzá.

Mint mondta, a magyar artistaképző iskola növendékei és az éppen Magyarországon tartózkodó artista csapatok magyar gála keretén belül mutatkoznak be a közönségnek.

Fekete Péter bemutatta a nemzetközi szakemberekből álló grémium tagjait, a testület elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke és a kanadai Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál tanácsadója. A zsűriben helyet foglal Fabrice Becker, a Cirque du Soleil kreatív igazgatója, Oleg Csesznokov, a Rosgoscirk művészeti vezetője, Peter Dubinsky, a Firebird Productions tulajdonosa, Eötvös Tibor, az Eötvös Cirkusz alapítója, Valérie Fratellini, a Fratellini Akadémia igazgatója, Helmut Grosscurth, az Európai Cirkuszszövetség (ECA) elnöke, Fabio Montico, a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnöke, Ljudmila Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója, valamint Szun Li-li, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója.

A zsűri egy arany, két ezüst és három bronz Perrot-díjjal jutalmazza a legjobb produkciókat, de a tagok maguk is felajánlhatnak különdíjakat, amelyek mellé több hónapos szerződés is járhat. A legjobb magyar artistaprodukciót a Fővárosi Önkormányzat a 2012-ben alapított Budapest-díjjal jutalmazza majd.

Az első budapesti cirkuszfesztivált 20 évvel ezelőtt, 1996-ban rendezték meg, azóta a cirkuszvilág nagy fesztiváljai között tarják számon.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„Aki keveset gondolkodik, sokat téved."
Leonardo Da Vinci
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ