Az Európai Cirkuszszövetség programjába kerül az új magyar cirkuszmodell
Dátum: 2016. január 19., kedd, 8:02

Helmut Grosscurth, az Európai Cirkuszszövetség (ECA) elnöke a Monte-carlói Cirkuszfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián bejelentette, hogy a nemzetközi szervezet beépíti saját programjába a cirkuszművészet újrapozícionálásának magyar modelljét.

Az ECA hivatalos közgyűlésén és a művészet megújításnak lehetőségeiről szóló szakmai konferenciáján Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos szakmai előadásában a magyar tervekről, egy Közép-európai Cirkuszművészeti Központ, Adatbázis és Kutatótár létrehozásáról beszélt, amely nemcsak a műfaj magyar központja, de nemzetközi találkozóhely is lehet. Itt egy campuson belül működhetne egymás mellett a klasszikus és a modern cirkuszművészet, az artistaképző iskola, a cirkuszi háttérszakmák képző intézete és egy cirkuszművészeti múzeum is - tájékoztatta a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) vasárnap az MTI-t.

A közlemény szerint Helmut Grosscurth, az ECA elnöke reményét fejezte ki, hogy a magyar szakemberek álma valóra válik, hiszen az összhangban van a nemzetközi cirkuszművészeti közösség elképzeléseivel is.

A mintegy száz cirkuszigazgató és cirkuszi szakember részvételével megtartott konferencián előadások hangzottak el a különböző cirkuszfejlesztési tapasztalatokról és az állatszámok szerepéről is. A felszólalók között a német Krone Cirkusz munkatársa a cirkuszi állatok védelme érdekében született új kezdeményezésről, "A minden állatnak joga van boldogan élni" elnevezésű alapítványról számolt be, amelynek tagjai az állatvédőkkel folytatott harc helyett inkább informálni szeretnék a nézőket.

A Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1974-ben III. Rainier monacói herceg hozta létre. Az évente sorra kerülő nemzetközi cirkuszverseny, amely a világ legnagyobb és legrangosabb cirkuszfesztiválja, idén negyvenedik alkalommal, január 14. és 24. között zajlik.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Ha valaki alacsony, azon nincs mit nevetni. Amíg talpazatra nem áll."
Ancsel Éva
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ