A cirkuszművészetnek a szellemi kulturális örökségi listára kerüléséről egyeztettek szakemberek
Dátum: 2016. február 7., vasárnap, 12:17

A Fővárosi Nagycirkuszban tanácskoztak a magyar utazó cirkuszok vezetői, akik többek között arról egyeztettek, hogy a cirkuszművészet hogyan kerülhetne fel a szellemi kulturális örökségek UNESCO-listájára.

Ha a cirkuszművészet mint hagyományőrzés felkerülhetne a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, akkor ezzel Magyarország - Hollandia után - a második lenne a világon, ahol azt szellemi örökségként ismerik el. Ezt követően a két ország már együtt kezdeményezhetné az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes bizottságánál a művészeti ág felvételét a nemzetközi listára - mondta az MTI-nek a tanácskozást szervező Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a MACIVA ügyvezető igazgatója, a Fővárosi Nagycirkusz vezetője.

A miniszteri biztos hozzátette, hogy az utazó társulatok a Fővárosi Nagycirkusz vezetésével együtt fogják kezdeményezni a felvételt, és közösen készítik majd el az ehhez szükséges beadványokat, dokumentumokat is. Ezeknek tartalmazniuk kell többek közt a művészeti ág és a különböző dinasztiák történeti áttekintését, a közösség tapasztalatait és hagyományőrző szándékait, terveit.

A tanácskozáson szó esett még a katasztrófavédelemmel való együttműködés kialakításáról, amelynek keretében katasztrófavédelmi és tűzoltósági szakértők tájékoztatót tartanak majd az utazó cirkuszoknak a hatályos jogszabályokról, de baleset-, tűz- és katasztrófavédelmi kérdésekben is támogatást nyújtanak.

A tanácskozáson mindezek mellett a cirkuszok kulturális közfoglalkoztatási rendszerbe való bekapcsolása is téma volt. "Egy hálózatot kívánunk építeni, amelynek Budapest mellett a vidék is fontos része. A művészeti ág újrapozícionálásában szeretnénk az utazó cirkuszok segítségét kérni, ehhez - ha szükséges - a közmunkaprogram segítségével munkatársakat is tudunk biztosítani" - fejtette ki Fekete Péter.

(MTI)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ