Lúdas Matyi történetet mutatja be ősszel a Fővárosi Nagycirkusz
Dátum: 2016. május 13., péntek, 7:50

Lúdas Matyi történetét mutatja be ősszel a Fővárosi Nagycirkusz a színház és az artisták világát ötvöző összművészeti produkcióban.

A Fazekas Mihály Lúdas Matyi című elbeszélő költeménye alapján készülő nagyszabású produkció szereplőválogatása a napokban kezdődött meg - mondta Fekete Péter, az intézmény igazgatója az MTI-nek adott interjújában.

"A Lúdas Matyi egy igazi történetmesélő kísérlet lesz, amelyre olyan fiatalokat válogatunk, akik táncolni, szöveget mondani, énekelni és artista produkciókat bemutatni egyaránt képesek" - fejtette ki.

Az előadást októberben mutatják be, és a hónap folyamán több alkalommal is látható lesz. Amennyiben elnyeri a közönség tetszését, további előadások is lesznek - tette hozzá.

"Most minden, amit csinálunk, kipróbálunk, annak a tesztje, hogy milyen legyen az új cirkuszművészeti központ. Ezért hívtuk meg a most látható ukrán vízi cirkuszt is, hogy lássuk, milyen technikákat szeretnénk majd alkalmazni az új intézményben. A történetmesélő előadás is ennek a folyamatnak a része, ezzel azt szeretnénk kideríteni, hogy a központ alkalmas lehet-e arra, hogy repertoárja legyen" - fejtette ki az igazgató.

Kiemelte: mivel a cirkusz nem verbális műfaj, az előadásban a hangsúly az artistamutatványokon és a táncos történetmesélésen lesz, amelyet állatszámok egészítenek ki.

A cirkusz látogatottságával kapcsolatban kiemelte, hogy a statisztika 2010 óta folyamatos növekedést mutat, a legutóbbi előadást hat hét alatt 50 ezer néző látta. A nyári időszakban a cirkusz látogatottsága jellemzően megcsappan, ezért az így keletkezett űrt a Magyarországra érkező külföldiek megszólításával, valamint a vidéki, jól tanuló diákoknak szóló kedvezmény segítségével kívánják betölteni. A turistáknak, "romkocsmázó külföldi fiataloknak" egy angol nyelvű kampány népszerűsíti majd a cirkuszt, a vidéki iskolákban kitűnő eredménnyel végző diákokat pedig ingyen cirkuszjeggyel ajándékozzák meg. A névre szóló jegyeket az osztályfőnököknek kell kitölteniük és az iskola pecsétjével ellátniuk.

Fekete Péter elárulta, hogy a jelenleg futó, Atlantisz gyermekei című előadásban új világszám készül, amelyet Peshkov Vasily és Moiseeva Irina művészek fognak bemutatni először a magyar közönségnek. A 63 éves orosz művész a szájában tartott kétméteres rúdon viszi majd át az annak tetején kézen álló partnerét magasdrótkötélen.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ