Fekete Péter: a szellemi örökség UNESCO-listájára is felterjeszthetik a cirkuszművészetet
Dátum: 2016. szeptember 21., szerda, 11:41

Hollandia után Magyarországon is felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe a cirkuszművészet, így a két ország már közösen kezdeményezheti, hogy a művészeti ágat felvegyék az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A nemzetközi cirkuszszövetség megszólította az egyes országok szakmai szervezeteit, hogy próbáljanak meg felkerülni a saját nemzeti szellemi örökségi listájukra, mert az UNESCO-listára kerülést legalább két olyan országnak kell kezdeményeznie, ahol a művészeti ág szerepel a nemzeti listán - mondta el Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) igazgatója.

Felidézte, hogy a nemzeti jegyzékbe való felvételhez készített beadványban egyrészt be kellett bizonyítani, hogy egy tradíciókkal bíró, komoly művészeti ágról van szó, amely a cirkuszművészet esetében egyben egy komoly családi tradíciót is jelent, hiszen a szakmai képzésen kívül a tudást sok esetben a családok generációról generációra adják át.

Ezen túl be kellett mutatni, hogy mekkora közönséghez jutnak el, valamint részletezni kellett, hogy milyen szakmai közösségek kapcsolódnak szorosan a művészeti ághoz. Mindezeket komoly fotó- és videóanyagokkal kellett alátámasztani - mondta el az igazgató.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslatára, az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján a magyar cirkuszművészet a Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyományával, a hajdúdorogi Krisztus-katonaság hagyományával, a novaji Remélés - alakoskodó farsangi szokással és a magyarországi dudahagyománnyal együtt került fel a szellemi kulturális örökség magyar nemzeti jegyzékére szeptemberben.

Fekete Péter arról is beszélt, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban végéhez közelednek a Lúdas Matyi című összművészeti produkció próbái, a rendhagyó darabot októbertől egy hónapon át láthatja a közönség a budapesti manézsban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ Akit szeretünk, azt egészen boldoggá, vagy ha ez nem lehetséges, egészen boldogtalanná akarjuk tenni."
La Bruyére
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ