A cirkuszművészet jelenéről és jövőjéről tartottak konferenciát Brüsszelben
Dátum: 2016. október 19., szerda, 9:48

A modern cirkuszok helyzetéről, problémáiról szóló uniós értékelés elkészítését szorgalmazta a cirkuszművészet jelenéről és jövőjéről tartott nemzetközi szakmai konferenciát megnyitó beszédében Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő kedden Brüsszelben.

Hozzátette: az utolsó ilyen jelentés 30 évvel ezelőtti. Ujhelyi István emellett kezdeményezte egy független minőségbiztosítási és akkreditációs tanúsítvány létrehozását, amelyben a cirkuszi állatok tartási körülményeire is különös figyelmet fordítanának.

A cirkuszi sátor alatt című konferencián Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős tagja arról beszélt, hogy a cirkuszművészet fontos része az európai kultúrának, ráadásul a gazdasági nehézségek leküzdésében is segíthet.

Mint mondta, fontos feladat a művészek mobilitásának támogatása, kívánatos cél, hogy még nemzetközibbé váljon a cirkuszművészet.

Fekete Péter miniszteri biztos, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) igazgatója kifejtette, a cirkuszművészet óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi évszázadokban, vannak ugyanakkor olyan jelek manapság, amelyek komoly aggodalomra adnak okot. Sokan elfordultak a cirkusztól, fontos cirkuszok zártak be, ezekhez még hozzájön az is, hogy az emberek a terrorcselekmények miatt egyre inkább kerülik a nagy tömegeket vonzó nyilvános helyeket - jegyezte meg Fekete György, aki emellett a hagyományos cirkusz megújításának szükségességéről is beszélt.

A miniszteri biztos arról számolt be, hogy a cirkusz egyike azoknak a szórakozási lehetőségeknek, amelyet a kisgyerekek, tizenévesek, a szülők és a nagyszülők együtt élvezhetnek. Hozzátette, minden előadásnak van társadalmi üzenete, például a bizalom vagy a tolerancia.

A szervezők közlése szerint a rendezvényen szakmai szervezetek tucatjai képviseltették magukat többek között az Egyesült Államokból, Spanyolországból, Belgiumból és Franciaországból.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ Egy nő még mindig kiszámíthatóbb, mint egy elektron."
Mérő László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ