A száz éve született Baross Imréről emlékeztek meg a Fővárosi Nagycirkuszban
Dátum: 2017. május 1., hétfő, 9:43

A száz éve született Baross Imrére, a magyar artistaképzés jeles alakjára, az artistaképző iskola alapítójára és első igazgatójára emlékeztek díszelőadással csütörtökön a Fővárosi Nagycirkuszban.

A díszelőadáson részt vett Baross Imre két fia, ifjabb Baross Imre és Baross Gábor is. A jelenleg Amerikában élő ifjabb Baross Imre az MTI-nek elmondta, hogy folytatva a családi hagyományt, 1964-ben szerzett érettségi bizonyítványt az akkori Állami Artistaképző Intézetben és légtornászként kezdte a pályafutását. "Ebbe beleszülettem, nem volt más választásom" - magyarázta. Megjegyezte, hogy testvérük Baross Tamás két éve halt meg, de ő is artistaként kezdte a pályafutását.

Emlékeztetett arra, hogy amikor 1950-ben megalakult az artistaképző iskola, egészen mást volt a helyzet Magyarországon. Akkoriban nagyon elmaradottak és szegények voltak az artisták, nem nagyon fogta őket össze semmi és senki. "Apám ebben az időszakban nagyon fontosnak tartotta, hogy komoly szakmai alapon biztosítsák az artistáknak a megfelelő képzést, de kultúrembereket is akart nevelni" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy voltak olyan tehetséges artisták, akik a nevüket sem tudták leírni. Az intézetben azonban a komoly szakmai képzés mellett párhuzamosan nevelték az artistákat.

"Apám zseniális pedagógus volt, nagyon jól tudott bánni a gyerekekkel, képes volt azonosulni velük" - hívta fel a figyelmet. Elmondta azt is, hogy Amerikában 15 évig vezetett egy vacsorashowt, egy kalózműsort, ami nagyon sikeres volt, több helyen is előadták országszerte.

Baross Gábor, Baross Imre legkisebb fia az MTI-nek hangsúlyozta: "édesapám mindig azt mondta nekem, hogy elég ennyi artista már a családban, így lettem közgazdász, jelenleg szoftverfejlesztéssel foglalkozom". Kifejtette, hogy az artistaképző intézetben különleges tudás birtokosai lehetnek a tanulók. Tanulmányaik során megtanulnak csapatban dolgozni, zenélni, énekelni, táncolni, egyensúlyozni vagy szaltót ugrani, ami később a javukra válik attól függetlenül, hogy végül milyen szakmát választanak.

Murainé Szakáts Ildikó, az artistaképző intézet igazgatója elmondta: a csütörtöki díszelőadáson és megemlékezésen bemutatták Baross Imre élettörténetét, majd az artistaképző diákjai négyperces bemutatóval tiszteletnek az iskolaalapító előtt. Az előadás végén archív felvételeken keresztül idézték fel az iskola első tanévnyitóját vagy az első felvételit.

Baross Imre (1917-1986) Apáczai Csere János-díjas cirkuszművész pályáját tornászként kezdte. Az 1940-es évektől artistaként az Arizona revüszínházban lépett fel, majd a II. világháború után a Göndör Ferenc vezette Fővárosi Nagycirkuszhoz szerződött. A Baross-revü főleg ugróakrobata számokból, magas nyújtószámokból és korlát-ugrószámokból állt.

Baross Imre nevéhez fűződik az Artistaképző Iskola megalapítása 1950 decemberében. Az iskolának haláláig igazgatója volt. A magyar cirkuszművészet kiemelkedő alakjai közül sokan megfordultak az intézet falai között tanárként és diákként egyaránt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„Mit nem adunk föl, azt sohasem veszítettük el."
Friedrich Schiller
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ