Együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Nagycirkusz és az Orosz Állami Cirkusz
Dátum: 2017. november 21., kedd, 7:17

Együttműködési megállapodást írt alá a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum zárónapján a Fővárosi Nagycirkusz és a világhírű Orosz Állami Cirkusz (Roszgoszcirk). A szerződés értelmében az intézmények többek között közös előadások szervezéséről, lebonyolításáról és a szakmai tapasztalatok megosztásáról döntöttek - tájékoztatta Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója az MTI-t hétfőn.

A Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum egy "gigantikus találkozó", amelynek keretében számos színházi, utcaszínházi és cirkuszművészeti program zajlott - beszélt a részletekről. Kiemelte, hogy meghívást kapott a programra a magyar Nemzeti Színház, amely Valerij Fokin rendezésében a Dosztojevszkij-novellából írt színdarabot, A krokodilust adta elő, a szentpétervári Juszupov-palotában pedig Szőcs Géza Raszputyin című drámáját mutatták be.

Fekete Péter elmondta, hogy a Roszgoszcirk egy hatalmas cirkuszművészeti intézmény, amely több mint negyven cirkuszt üzemeltet és több ezer cirkuszművészt foglalkoztat. Az ő szervezésükben zajlott a fórum cirkuszművészeti szekciója, amelyen 17 ország cirkuszi vezetői tartottak előadásokat és egyeztetéseket, a zárónapon pedig sor került az együttműködési megállapodások aláírására is.

A Fővárosi Nagycirkusz igazgatója egy plenáris ülésen tartott előadást a magyar cirkuszművészeti programról, amely a művészeti ág közfeladat ellátási lehetőségeit elemezte.

"Ahogyan a színházban a színházpedagógia vagy a múzeumban a múzeumpedagógia, úgy a cirkuszi szférában a cirkuszpedagógia az, amely nagyon komoly közoktatási és köznevelési feladatokat láthat el" - fejtette ki. Hozzátette: a magyar és az orosz állami cirkusz keretszerződése a közös rendezvények, fesztiválok szervezésén és lebonyolításán vagy egymás produkcióinak befogadásán túl azt is tartalmazza, hogy a magyar cirkuszpedagógiai programról elindulhat egy nemzetközi, közös gondolkodás.

A megállapodást magyar részről Fekete Péter, orosz részről pedig Dimitrij Ivanov, a Roszgoszcirk főigazgatója írta alá.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ