Artista Bál lesz a Fővárosi Nagycirkuszban
Dátum: 2018. február 12., hétfő, 10:31

régi hagyományokat felelevenítve sok év kihagyás után Artista Bált rendez a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete és az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete hétfőn, a Fővárosi Nagycirkuszban.

"Jövőt építeni csak a múlt tiszteletével lehetséges. A cirkuszművészet megújítása során a hagyományok tisztelete és felelevenítése a feladatunk, s egyébiránt bálozni, találkozni, farsang idején összejönni jó, szép hagyománya volt hajdan az artista közösségnek" - fejtette ki Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója az MTI-nek.

Mint mondta, az artistatársadalom összetartó, egymást segítő közösség, régen az utazó cirkuszok a szezonra indulás előtt szívesen találkoztak, ünnepeltek együtt.

Utoljára az 1990-es évek elején rendeztek Artista Bált, és bár 2008-ban tettek egy kísérletet külső helyszínen a hagyomány felélesztésére, ez nem járt sikerrel.

"A farsang jegyében minden év februárjában meg fogjuk rendezni ezt a találkozót. Olyan cirkuszról álmodunk, mely találkozóhelye, otthona valamennyi magyar artistának" - mondta az igazgató.

Fekete Péter kiemelte: Magyarország épített kőcirkuszával kivételes helyzetben van Európa közepén, így ezt a lehetőséget a lehető legjobban kell kihasználni. "A közönség számára egész évben nyitva tartó művészeti intézmény, az emberi erővel megvalósítható csoda háza, a szakma számára pedig találkozóhely, a hagyományok és megújulások szakmai színtere" - tette hozzá.

Az Artista Bálra meghívást kaptak az artistatársadalom tagjai, cirkuszművészek, légtornászok, bohócok, cirkuszigazgatók és családjaik, valamint velük ünnepelnek a Fővárosi Nagycirkusz Győztesek Karneválja műsorának szereplői is: a kínai lábzsonglőr lányok, a lett galambidomár Andrejs Fjodorovs vagy a nemrég díjat nyert Stanislav Vysotsky zsonglőr is - fejtette ki az igazgató.

Az eseményen köszöntőt mond Fehér Anna Jászai Mari-díjas színművész, Kabai Alex, a Lúdas Matyi című, hamarosan újra műsorra kerülő darab címszereplője pedig dalegyveleggel kedveskedik a bálozóknak. Az esemény díszvendége a Monte Carlo-i Aranybohóc-díjas artistapár, ifj. Richter József és felesége Marylo lesz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„Szépen élni, ameddig lehet, és szépen meghalni, amikor kell."
Benedek Marcell
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ