Kiállítással és könyvsorozattal ünneplik a 130 éves Fővárosi Nagycirkuszt
Dátum: 2019. június 28., péntek, 10:19

Kiállítással és könyvsorozattal ünneplik a 130 éves Fővárosi Nagycirkuszt.

A Fővárosi Nagycirkusz csütörtöki ünnepségén bemutatták a Cirkuszi csodaemberek - Életútinterjúk cirkuszművészekkel című könyvsorozat első öt kötetét, valamint a cirkusz közönségforgalmi terében megnyitották a Nincs mááásik! - 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című jubileumi kiállítást.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a rendezvényen hangsúlyozta: jövőt építeni a múlt tisztelete, a múlt ismerete nélkül nem lehet. A könyvsorozat azokról szól, akiknek a magyar cirkuszművészet eredményeit köszönhetjük - mondta.

A fotókkal gazdagon illusztrált kötetek a magyar cirkuszművészet neves artistaművészeinek életébe nyújtanak bepillantást. Az érdeklődők kulisszatitkok, példaértékű emberi sorsokat ismerhetnek meg, fájdalmakról és sikerekről, akaraterőről és kitartásról olvashatnak.

A kötetek szerkesztője Fekete Péter és Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja. Az interjúkat Szekáry Zsuzsanna, a kötetekben található fotókat Urbán Ádám készítette.

Az 1. kötetben Eötvös Tibor "Szandi", id. Richter József, Simon Árpád, Zsilák György "Fudi", a 2. kötetben Axt Lászlóné Ibolya, Eötvös József és Eötvös Józsefné, Graeser József "Dodi" és Graeser Józsefné Betti, Kovács László és Kovácsné Négyesi Katalin, valamint Nagy Lajos "Nereus" szerepel.

A 3. kötetben Balog Ibolya "Zozo mama", Fábry Pál, Schneller László "Perinyó", Petruska "Váradi" Diana, a 4. kötetben Donnert Márta, Gervai Imréné Éva, Mazán Jánosné Ági, Picard Attiláné Richter Mária, Schneller Károlyné Vilma életútinterjúja kapott helyet. Az 5. kötetben Eötvös György, Krately Vilmos, id. Picard Vilmos, id. Simet László és ifj. Simet László pályáját ismerheti meg az olvasó.

A kiállítás megnyitóján elhangzott: Wulff Ede 1889. június 27-én nyitotta meg az első kőcirkuszt Magyarországon, a tárlat az azóta eltelt 130 évet mutatja be.

Az egy éven át látogatható kiállítás a cirkuszhoz köthető kulcsfogalmak köré épül, és játékos formában szabad mozgást enged a nézőknek, hogy felfedezzenek különböző összefüggéseket események között, térben és időben - hangzott el a megnyitón.

A tablókon archív anyagok, plakátok, dokumentumok, fotók, különleges tárgyak, világot megjárt kellékek, kosztümök, cipők láthatók. A kiállításon a közönség bepillantást nyer a világhírű magyar artisták és a cirkuszművészet zárt világának mindennapjaiba.

A tárlat a világhírű zenebohóc, Eötvös Gábor (1921-2002) emléke előtt tiszteleg. A kiállítás címe a művész világsikerű számára utal, amelyben elhangzik: "Van mááásik!". A tárlat címe: "Nincs mááásik!", hiszen a Fővárosi Nagycirkuszból csak egy van, egyszeri és megismételhetetlen "attrakció" - hangzott el.

A megnyitón díszvendégként jelen volt a művész fia, ifj. Eötvös Gábor artistaművész is, akinek híres számát átadta.

A kiállítást a művész másik fia, Eötvös Tibor "Szandi", az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnöke nyitotta meg, felidézve a Fővárosi Nagycirkusz történetét, az új épület 1971-es megnyitását.

A tárlat anyagát a kiállítás kurátora, Szonday Szandra cirkuszkutató és Joó Emese, az intézmény muzeológusa állította össze.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„Az egyetlen hasznos hazugság a gyógyszer."
Platón
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ