Hetvenedik születésnapján köszöntötte Richter József artistaművészt Kásler Miklós
Dátum: 2021. február 17., szerda, 8:06

Hetvenedik születésnapján köszöntötte Richter József Kossuth- és Jászai Mari-díjas artistaművészt hétfőn Budapesten Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós "a magyar nemzet háláját és a kormány elismerését" tolmácsolta hetvenedik születésnapján Richter Józsefnek.

Mint kiemelte, az évszázados múltú cirkuszi dinasztiából származó ünnepelt olyan életpályát mondhat magáénak, ami az emberi nagyságról szól és a reformkort idézi, amikor az alkotóvágy nem ismert határokat és az élet minden területén sikerült új világokat létrehozni.

Richter Józsefet ugyancsak jellemzi a hűség, a dinasztiájához, családjához és nemzetéhez - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve: a cirkuszművészet nemzetközi világában ez nem mindig jellemző, de Richter József esetében megmaradtak a gyökerek.

Miközben megnyitotta Magyarországon az artistaművészet új távlatait és megismertette a magyar artistaművészet kvalitásait a világban, végig "jó magyar ember" maradt. Ráadásul a természethez is hűséges tudott lenni: világhírű állatprodukcióival egyúttal az élővilág iránti szeretetét is kimutatta - méltatta az ünnepeltet Kásler Miklós.

A miniszter felidézte, hogy Richter József artistaművészetét pályafutása alatt számos díjjal ismerték el a világban: a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon elnyerte az Ezüst Bohóc-díjat, Magyarországon megkapta a Jászai-díjat, majd a magyar artisták között elsőként és a máig egyetlenként Kossuth-díjjal is kitüntették.

Kásler Miklós az ünnepeltnek születésnapján egy 1845-ben írt, a lovakról szóló könyvet adott át Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár jelenlétében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ