Fekete Péter: a cirkuszművészetnek fontos szerepe lesz az élet újraindításában
Dátum: 2021. április 19., hétfő, 13:34

"A színház, a zene, a szó, a tánc, a látvány maga az élet. Mindezeket a cirkusz, mint nagy hagyományú előadóművészeti ág egyesíti magában; így különös felelősség hárul a cirkuszművészetre az élet újraindításakor" - írta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos a magyar és a világ artistaművészeinek címzett levelében a szombati cirkuszi világnap alkalmából.

"A művészetekben, a művészek járványidőkben felmutatott bátorságának és alkotói józanságának köszönhetően, vélhetőn ott folytatódik minden, ahol megszakadni látszottak az addigi alkotói folyamatok - és az élet folytathatóságának érzetében bennünket leginkább ez erősíthet meg" - olvasható a világnapi üzenetben, amelyet a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. juttatott el az MTI-hez.

A levélben olvasható, hogy a cirkusz a fények világa, "és a sok-sok árnyékkal átélt hónap, lassan megszámlálhatatlanul sok nap után nagyon nagy szüksége van most az embereknek fényre. Mely, akár a növényeket, táplál bennünket és kisarjasztja bennünk, belőlünk a túlélés erős és üdezöld leveleit".

A cirkusz a meg nem szüntethető remény, valamennyi előadás valamennyi produkciója összefogás és együttes összpontosítás eredménye: ha leesik, vedd fel, ha megbotlasz, állj fel, ha nem sikerül, fuss neki újra, csak rajtad múlik, hogy megvalósuljon a csoda. "A cirkusz a hit és a bizalom terepe, akár a kupolában repülők hitéről és bizalmáról beszéljünk, akik tudják, hogy a repülés és forgás után erős kezek várják őket, kapcsolják vissza a biztonságos lét lehetőségébe, akár a bohócéról, aki a fűrészpor aranyában bukdácsolva meleg emberségével és esendőségével deríti kedvünket, fakaszt együtt lélegző és érző kacagást bennünk" - írta Fekete Péter.

A Fővárosi Nagycirkusz több meglepetéssel is készül a cirkuszi világnap alkalmából. A szombat délután 15 órakor kezdődő - a cirkusz Facebook oldalán ingyenesen nézhető - Dinasztiák "C műsor" előadás Tabatabai Nejad Flóra és a Talamba ütőegyüttes Benne a világ című dalához készült videoklipjének premierjével kezdődik. A közönség előtt először a cirkusz 2019-es Kötéltánc című dalversenyén bemutatkozott dal szövegét Diligens Linda írta, zenéjét Szitha Miklós szerezte.

Az előadás szünetében izgalmas kulisszatitkokat ismerhetnek meg a nézők, valamint egyedi cirkuszi karikatúrákat adnak át. A Magyar Karikatúra Szövetség művészei a Köszönjük, Magyarország! program támogatásának köszönhetően elkészítették ötven artistaművész, valamint a cirkuszvilág meghatározó személyiségeinek karikatúráit. Lázár Zoltán grafikusművész-karikaturista fogja átadni a portrék bekeretezett másolatait a Dinasztiák című műsorokban szereplő artistaművészeknek, az eredeti példányok a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gyűjteményébe kerülnek.

A cirkuszi világnapot 2007 óta ünneplik minden év április harmadik szombatján. 2010-ig európai cirkusznapként tartották számon, azóta azonban világszerte megemlékeznek róla az utazó és kőcirkuszok, a független újcirkuszi társulatok, valamennyi cirkuszművész, cirkuszi dolgozó és a cirkuszrajongó közönség is.

A Fővárosi Nagycirkusz jelenleg az egyetlen nyitva tartó és játszó cirkusz Európában. Az intézmény három hetente új előadással jelentkező Dinasztiák című, online nézhető sorozata a világjárvány idején is fellépési lehetőséget biztosít számos magyar artistaművésznek. A Nászút alcímű "D műsor" premierje április 23-án lesz - tartalmazza a közlemény.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ Soha a szobrot nem fogja az oltáron imádni az, aki fatörzs korában ismerte a kertben. "
Gracián
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ