Négy kontinens mintegy száz artistaművésze vesz részt a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon
Dátum: 2021. december 15., szerda, 5:50

Négy kontinens mintegy száz artistaművésze részvételével rendezik meg 2022. január 12. és 17. között a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált, a nagyszabású eseményhez kapcsolódva két tudományos programot is szerveznek.

A Fővárosi Nagycirkuszban tartott hétfői sajtótájékoztatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett: a járványhelyzet miatt immár második alkalommal marad el a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál, a világ legnagyobb cirkuszfesztiválja.

Ez a rendkívüli helyzet felértékeli a világ három-négy legjelentősebb cirkuszfesztiválja között számon tartott budapesti rendezvényt, mivel azok a szakemberek, akik nem tudnak elmenni Monte-Carlóba, részt tudnak venni a budapesti rendezvényen - mondta az államtitkár.

"A világ Magyarországra fog figyelni 2022. január 12. és 17. között" - hangsúlyozta Fekete Péter.

A fesztivál nulladik napján, január 11-én a Művésztelepen a CircusTheatrum, a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium csapata Szentivánéji álmodók című workshopját lehet megtekinteni. Január 12-én kezdődik a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes bevonulása a Fővárosi Nagycirkusz előtt. Január 14-én a magyar artistatehetségek mutatkoznak be a Newcomer Show keretében. A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 17-én nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul. A cirkuszművészet iránt érdeklődőknek több alkalommal nyílik lehetőségük megtekinteni az "A" és a "B" versenyprogramokat.

A fesztiválhoz két további program kapcsolódik. Január 11-én a Cirkuszépületek Európában című nemzetközi tudományos konferencia keretében neves külföldi és magyar előadók tartanak építészettörténeti tanácskozást a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokában, amely a fesztivál végéig ingyenesen megtekinthető, a cirkuszépületek történelméről szóló kiállítás megnyitójával veszi kezdetét.

Január 13-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében a Fővárosi Nagycirkusz pedagógiai módszertani programjairól, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeumról és az alakuló könyvtári gyűjteményről tartanak konferenciát.

Az első Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA) szakemberei. A kétévente megrendezendő seregszemle azóta a világ vezető cirkuszfesztiváljai közé nőtte ki magát, így Monte-Carlo, Latina, Moszkva mellett Budapest is komoly cirkuszművészeti találkozóhely lett.

A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál részletes programja a www.budapestcircusfestival.hu weboldalon érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint másnak a jó példája. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ