Két deszkaszám nyert Arany Pierrot-díjat a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon
Dátum: 2022. január 18., kedd, 19:23

Két deszkaszám, a magyar Richter Kevin csoport és az orosz Zaripov csoport produkciója nyert Arany Pierrot-díjat a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ keddi közleménye szerint a hétfőn zárult fesztiválon több mint száz cirkuszigazgató, impresszárió, cirkuszi szakember és csaknem százötven artistaművész vett részt a világ minden tájáról.

A fesztivál díjait a hétfői gálaesten osztották ki. A két Arany Pierrot-díj mellett három Ezüst Pierrot- és öt Bronz Pierrot-díjat ítéltek oda. Ezüst Pierrot-díjban részesült Olekszij Grigorov és Marina Glavackih levegőkarika-számukért, a Vardanyan Fivérek hand to hand produkciójukért, valamint Jekatyerina Zapasznaja és Konsztantyin Rasztyegajev gurtniszámukért. Bronz Pierrot-díjat kapott a Devlikamovsz duó kínairúd-számukért, Mihail Nyikolajevics Jermakov kutyaszámáért, az RCC Aruba deszkaszámáért, a Stauberti duó perzs produkciójáért és a Satirov csoport oroszrúd-számáért.

A Budapest Prix díjat a mongol Lkhagva Ochir kapta székegyensúlyozó számáért. A Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének arany különdíját a Richter Kevin csoport kapta, ezüst különdíját a cseh Stauberti duó érdemelte ki, bronz különdíját Mihail Jermakovnak ítélték kutyaszámáért.

A Newcomer Show kategóriában aranydíjat nyert Grandpierre Gabriel handstand számáért, ezüstdíjat a Donnert duó görkorcsolya-produkciójáért, bronzdíjat pedig Novákovics Noémi kötélszámáért és Varga s Huan zsonglőrszámáért.

A különdíjakat vasárnap, a Szépművészeti Múzeumban tartott gálavacsorán osztották ki a fesztiválon fellépő artistaművészeknek. A fesztivál legjobb csapata a francia Bartigerzz csoport lett, a Salieri Circus Festival különdíját Misa Uszov bohócnak ítélték.

A Nemzeti Színház különdíját a Butterfly Sarychevs, a Club Amici Del Circo különdíját az olasz Michael Zorzan, a Blackpool Tower Circus különdíját az ír Garcia Fivérek kapták.

A Magyar Teátrumi Társaság különdíjában a kazah Hassak Troupe, a Massimiliano Sblattero Entertaiment különdíjában a Garcia Fivérek részesült.

A Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete különdíját a Garcia Fivérek, a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium különdíját Andrej Averjuskin bohóc érdemelte ki. Az Eötvös Cirkusz különdíját az olasz Michael Zorzan, a Magyar Nemzetközi Utazó Nagycirkusz különdíját az RCC Aruba ugródeszkacsoport kapta.

A Magyar Cirkuszművészetért Alapítvány különdíjasa a Troupe Ethiopia lett, a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete különdíját Szergej Jeftode, Anasztaszija Szaricseva és Valerij Kruglov érdemelték ki.

A Movie Planet Park különdíját Mihail Jermakovnak ítélték kutyaszámáért. A Magyar Vargas Nagycirkusz különdíját a Donnert duó, a Budapest Circus Festival különdíját az Africa Trio Balance etióp csoport vehette át.

Mint a közleményben felidézik, a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál részeként január 16-án hivatalos szakmai találkozót szerveztek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervező bizottságának elnöke kezdeményezésére.

A szakmai találkozón Alain Frére művészeti tanácsadó, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál társ-alapítója, a tourrette-levens-i cirkuszművészeti múzeum vezetője; Antonio Giarola fesztiváligazgató, cirkusztörténész, a Veronai Cirkuszművészeti Dokumentációs és Oktatási Központ elnöke; Genis Matabosch fesztiváligazgató, a Gironai Cirkuszművészeti Alapítvány elnöke és Joó Emese főmuzeológus, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum vezetője aláírták a Budapesti Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezményt.

A megállapodás értelmében a cirkuszmúzeumok hatékony és eredményes munkáját a továbbiakban szorosabb együttműködésben, összehangolt tudományos módszertanok és kutatási stratégiák mentén, rendszeres szakmai egyeztetésekkel és közös projektek megvalósításával végzik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ Isten azért adta a szerelmet, mert józanon nem házasodna senki."
Gárdonyi Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ